Hlavní obsah

Na Měsíci je voda, potvrzují sondy a vědci sní o nových misích

Údaje z indické sondy Čandraján-1 potvrdily, že na Měsíci jsou poměrně velké zásoby vody. Přítomnost ledu, který se může stát nejen zdrojem pitné vody, dýchatelného vzduchu, ale i paliva pro další průzkum okolního vesmíru, se předpokládala již dříve, ale teprve nyní je tento předpoklad potvrzen a bude možné odhadnout i množství zásob, uvedl server Space.com. Řada vědců proto s obnovenou silou volá pro návratu na Měsíc, který navštívily už před 40 lety mise Apollo.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters, Reuters

Článek

Indická sonda byla vybavena zařízením NASA, které mapovalo složení minerálů na měsíčním povrchu a bylo speciálně upraveno, aby bylo schopné detekovat přítomnost vody na základě analýzy elektromagnetické radiace vyzařované minerály. Navíc se podle zprávy, kterou NASA zveřejní během čtvrtka, ukázalo, že zásoby vody na povrchu Měsíce dále přibývají, uvedl britský list The Times.

Přestože sonda potvrdila přítomnost vody, je Měsíc mnohem sušší než jakákoli pozemská souš a z jedné tuny povrchové vrstvy by se dalo získat necelý kilogram vody. "Když mluvíme o ´vodě na Měsíci´, nemáme na mysli jezera, oceány, dokonce ani pouhé kaluže. Voda na Měsíci znamená molekuly vody a hydroxylu (vodík a kyslík), které reagují s molekulami skal a prachu," uvedl Carle Pieters z Brownovy univerzity. Větší koncentraci vody předpokládají vědci v kráterech a na měsíčních pólech.

Narozdíl od předešlých sond, byla Čandraján-1, vypuštěná loni v říjnu, schopna detekovat citlivým spektrometrem i malá množství pod povrchem. Vědci si nyní slibují, že data, která sonda odvysílala na Zemi nasměrují lidský zájem znovu k měsíci a v horizontu dvou desetiletí zde vznikne základna se stálou lidskou posádkou.

Na řadě je test s řízeným dopadem

Mozaiku nových informací o Měsíci mají doplnit údaje americké sondy Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), která byla vyslána na misi v červnu. První měření ukázala, že v měsíčních kráterech vládnou mrazivé teploty kolem -238 stupňů Celsia - to z nich zatím činí nejchladnější zdokumentované místo ve Sluneční soustavě - jsou ještě mrazivější než povrch od Slunce mnohem vzdálenějšího Pluta.

Hlavním úkolem mise NASA je zjistit možnou přítomnost vody v kráterech na jižním pólu Měsíce. Pokusí se o to pomocí řízeného dopadu posledního stupně nosné rakety, s nímž je spojena. Vyhořelý díl má po nárazu vymrštit do prostoru vysoký oblak měsíční horniny. Družice pak analyzuje jeho složení, než sama o čtyři minuty později dopadne na povrch. Sledovat náraz a vyhodnocovat jej mají také pozemské teleskopy, vesmírný Hubbleův teleskop i sonda LRO. "Vědecká sebevražda" LCROSS je podle serveru Space.com naplánována na 9. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám