Hlavní obsah

Šéf britských konzervativců žádá Klause o odklad podpisu Lisabonské smlouvy

– Londýn • Aktualizováno
Právo, Novinky, luk, aš

Předseda britské konzervativní strany David Cameron se za každou cenu snaží zabránit ratifikaci Lisabonské smlouvy. V červenci kvůli tomu poslal dopis českému prezidentovi Václavu Klausovi, v němž ho žádá, aby pozdržel ratifikaci, napsal ve středu list Daily Mail. Ujišťuje ho, že pokud to udělá, po očekávaném vítězství ve volbách konzervativci vypíší o Lisabonské smlouvě referendum.

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Předseda britských konzervativců David Cameron

Článek

Existenci dopisu s červencovým datem Novinkám potvrdil mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Zdroj z konzervativní strany sdělil novinám Daily Mail, že „Cameron řekl Klausovi, že když vydrží několik měsíců, bude tam s ním" a pomůže mu. Podle tohoto zdroje dopis poslal Cameron už v červenci, ale naznačil, že v něm na českého prezidenta nenaléhal. Podle Daily Mail ale Klaus už dal najevo, že plánuje odložit podpis smlouvy o šest měsíců.

Zdroj z konzervativní strany sdělil novinám Daily Mail, že „Cameron řekl Klausovi, že když vydrží několik měsíců, bude tam s ním" a pomůže mu. Podle tohoto zdroje dopis poslal Cameron už v červenci, ale naznačil, že v něm na českého prezidenta nenaléhal. Podle Daily Mail ale Klaus už dal najevo, že plánuje odložit podpis smlouvy o šest měsíců.

Cameron je dokonce připraven pokusit se posunout volební termín v Británii na časnější, než je očekávaný květnový. I to podle listu měl říci Klausovi.

Cameronova žádost neovlivní postup Klause, říká Gandalovič
Místopředseda ODS Petr Gandalovič na dotaz Práva poznamenal, že ratifikační proces v jednotlivých zemích je nezávislý a suverénní. „To znamená, že je to sice politický tah od pana Camerona, ale nemá to na další postup podpisu prezidenta žádný vliv,“ soudí Gandalovič. Připomněl připravovanou ústavní stížnost senátorů ODS. Ta má být podána 29. září. Podle místopředsedy ODS by se s ní Ústavní soud měl vypořádat co nejrychleji.

Paroubek: ODS krach Lisabonu vyhovuje

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval v reakci na zveřejnění Cameronova dopisu vedení ODS, aby zastavilo své senátory, kteří podali proti Lisabonské smlouvě stížnost.

"ČSSD proto opětovně vyzývá vedení ODS, aby vyvinulo tlak na své senátory, aby ustoupili od záměru podat ve věci Lisabonské smlouvy ústavní stížnost. V opačném případě očekáváme, že se od jejich jednání vedení ODS veřejně distancuje," uvedl Paroubek v tiskové zprávě.  

Osočil přitom občanské denokraty z pokrytectví. Podle něj je zřejmé, že případný krach Lisabonské smlouvy a z toho plynoucí následky ODS ve skutečnosti vyhovují.

"ODS sice oficiálně slovně proklamuje ochotu podpořit Lisabonskou smlouvu, ale jsou to její senátoři a její nejbližší evropský spojenec, kdo činí kroky proti jejímu schválení," dodal Paroubek s narážkou na fakt, že ODS je s Cameronovými konzervativci ve společné europarlamentní frakci.

Britští konzervativci chtějí pohřbít Lisabon 

Podle pravicového bulvárního deníku to je poslední pokus, jak pohřbít kontroverzní smlouvu reformující instituce Evropské unie. Pokud Irové podle očekávání smlouvu na začátku října schválí v druhém referendu, jsou Češi poslední reálnou překážkou pro její ratifikaci, dodal list. Totéž nedávno psal Daily Telegraph. [celá zpráva]

Německý prezident Horst Köhler ve středu podepsal zákony, které zvyšují pravomoci Bundestagu. Jejich rozšířením podmiňoval německý ústavní soud ratifikaci smlouvy. Köhler ji má podepsat v pátek.[celá zpráva]

Britští konzervativci jsou proti Lisabonské smlouvě, kterou labouristická vláda nechala schválit v parlamentu. Tvrdí, že labouristé slibovali referendum. V případě volebního vítězství proto toryové vyhlásí referendum, pokud ještě nebude ratifikovaná ve všech státech EU. Referendum v Británii by takřka s určitostí nyní smlouvu odmítlo.[celá zpráva]

Zatím není jasné, co toryové udělají, pokud smlouva do té doby vstoupí v EU v platnost. David Cameron pouze řekl, že "nenechá věci tam, kde jsou".

Konzervativci jsou horkými favority britských voleb, které budou nejpozději začátkem června 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám