Hlavní obsah

Návrat svrženého prezidenta do Hondurasu pučisty zaskočil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tegucigalpa

Pučisti v Hondurasu, kteří v červnu sesadili tehdejšího prezidenta Manuela Zelayu a vyhnali jej ze země, jsou jeho nečekaným návratem překvapeni. Už požádali o jeho vydání a pro jistotu vyhlásili zákaz vycházení. Prezidenta chtějí postavit před soud. V současnosti Zelaya přebývá na brazilském velvyslanectví v Tegucigalpě.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Manuel Zelaya zdraví své příznivce po návratu do Hondurasu

Článek

Před velvyslanectvím se shromáždily stovky Zelayových příznivců. Řekl jim, že musel přejít hory a řeky, aby se vrátil do hlavního města, kde podle svých slov hledá dialog.

Prozatímní vůdce země, Roberto Micheletti, ale dialog odmítá. Brazílii vyzval, aby prezidenta vydala a byl postaven před soud za korupci. Pohrozil také, že Brazílie ponese vinu za jakékoli násilí v zemi. Mnoho lidí totiž celodenní zákaz vycházení ignorovalo.

Brazilský ministr zahraničí Celso Amroim ale požadavek pučistů odmítl a dodal, že jakékoli hrozby Zelayovi nebo brazilskému velvyslanectví budou brány jako porušení mezinárodního práva.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Manuel Zelaya zdraví své příznivce po návratu do Hondurasu

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyzvala vládu, která se v Hondurasu chopila moci po svržení prezidenta Manuel Zelayi, k dialogu se sesazeným politikem.

Puč proběhl klidně

Zelaya byl svržen 28. června armádou a vyhnán ze země poté, co ignoroval příkaz nejvyššího soudu, aby zrušil referendum o změně ústavy, která by mu teoreticky umožnila opětné zvolení. Pučisté přijeli k prezidentskému paláci, vytáhli jej z ložnice a naložili do letadla do Kostariky. 

Kostarický prezident Oscar Arias, jenž se mezi oběma stranami snažil zprostředkovat dohodu, navrhl, aby se Zelaya vrátil k moci a dokončil svůj mandát, zatímco pučistům by byla udělena amnestie. Dosavadní vláda ale Zelayův návrat k moci odmítá.

Zelaya se již jednou chtěl vrátit na palubě letadla, to ale nemohlo přistát. Vyskočit z něj nemohl, neměl padák. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám