Hlavní obsah

Zámek Napajedla je znovu otevřen veřejnosti, poprvé i s interiéry

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napajedla

Chátrající a nepřístupný zámek v Napajedlích na Zlínsku koupila místní podnikatelka Eva Gajdošík a otevřela jej pro veřejnost. Návštěvníci si sem mohou zajít na prohlídku, posedět u šálku kávy, navštívit různé kulturní programy nebo se zde nechat oddat.

Článek

Napajedla, město s osmi tisíci obyvateli, leží nedaleko Zlína. První písemná zmínka o něm pochází z poloviny 14. století. Zámek v centru města byl postaven asi o čtyři stovky let později, v polovině 18. století.

Šlechtické sídlo ve stylu pozdně francouzského baroka vzniklo na objednávku Anny Marie z Rottalu. Ta si stavbu zadala u brněnského architekta Františka Antonína Grimma, který projektoval i zámky v Bystřici pod Hostýnem a Vizovicích.

Oproti nim je napajedelský zámek mohutnější a má velkoryseji řešené vnitřní prostory. Na třech podlažích bylo vedle zázemí přes padesát obytných místností. Stavbu obklopuje desetihektarový park v anglickém stylu se vzácnými dřevinami a romantickým rybníčkem s lekníny.

Svatby v zrcadlovém sále lákají

Zámek po roce 1945 připadl místnímu podniku Fatra, který ho občas využíval k reprezentačním účelům - budova tedy nebyla nikdy přístupná „běžné“ veřejnosti, na druhou stranu však byla vcelku dobře udržovaná. Před časem se společnost zámek rozhodla prodat.

Odkoupila ho místní podnikatelka Eva Gajdošík. Jak při loňském otevření prozradila, chce jej časem přeměnit v kulturně-společenské centrum i s ubytovacími kapacitami a ráda by zámku „vdechla život“.

První krok má za sebou: pro začátek, po nezbytné první investici, zprovoznila menší prohlídkový okruh a začala zde pořádat občasné tvůrčí dílny, besedy či dámské kluby. Zámek se navíc poprvé v historii otevřel pro svatební obřady. Konají se v atraktivním zrcadlovém sále a je o ně velký zájem, už proto, že svatební hostiny mohou snoubenci rovněž uspořádat v historických sálech.

Pokud do zámku budou návštěvníci chtít nahlédnout, mají do konce října příležitost ve všední dny. Funguje tu malá kavárna, při pěkném počasí s posezením na nádvoří, za deště uvnitř ve zlatém salónku. Otevřeno je od 11 do 17 hodin. Otevírací doba pro klasické prohlídky historických sálů není pevně stanovena, je třeba se objednat na telefonním čísle 603 972 549.

Při prohlídce nestačíte žasnout, jak krásné a bohatě zdobené interiéry se zde léta skrývaly před veřejností. Ohromí už majestátní vstupní schodiště v zámeckém foyer s jedinečnými malbami na zdech, ústící do prosluněného kulatého zrcadlového sálu s křišťálovým lustrem. Také další místnosti jsou vybaveny dobovým nábytkem i nádobím a dýchají atmosférou starých zlatých časů.

Noční prohlídky a vánoční trhy

Na podzim se budou v zámku konat noční prohlídky ve spolupráci s místními divadelníky, termíny budou upřesněny na webových stránkách. V prosinci pak bude zámek každou sobotu hostit adventní programy a vánoční trhy.

Zámek je úzce spjat i s další chloubou města – hřebčínem s největším chovem anglických plnokrevníků u nás. Chov založil roku 1886 Aristide Baltazzi, když převzal napajedelské panství.

Pokud si jeho zázemí, stáje i výběhy budete chtít prohlédnout, na konci září máte mimořádnou příležitost. Areál se mimořádně otevře pro širokou veřejnost v sobotu 26. září, kdy se tu uskuteční den otevřených dveří.

Reklama

Výběr článků

Načítám