Hlavní obsah

Terorista se pokusil zabít prince náloží skrytou v konečníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Saúdskoarabský radikál Abdulláh Hassan Asíri se ve čtvrtek pokusit spáchat sebevražedný atentát na šéfa tajných služeb v zemi prince Mohameda bin Najífa. Použil k tomu velmi neobvyklou metodu, nálož ukryl v konečníku. Jeho tělo ale sílu exploze utlumilo a tak šéf tajných služeb vyvázl z útoku jen s lehčími zraněními. Uvedl to v pondělí list The Daily Telegraph.

Foto: Reuters

Asíri na fotografii zveřejněné sítí al-Kajda

Článek

Třiadvacetiletý Asíri, který byl na seznamu nejhledanějších teroristů v oblasti, si s Najífem v Džiddě smluvil schůzku. Tvrdil, že se obrátil k terorismu zády a sliboval mu, že mu poskytne informace.

Ve skutečnosti jej ale chtěl zabít. Nálož měl ukrytou v těle, aby ji neodhalil rentgen při prohlídce.

Když byl Asíri u Najífa, asi půlkilová nálož explodovala a jeho tělo roztrhala na desítky kusů, napsal Ha ´arec.

Princ útok komentoval slovy: „Překvapil mne, když se odpálil". Utrpěl při něm jen poranění ruky. Je to poprvé, kdy byl od zahájení války s terorismem atentát spáchán na člena královské rodiny. Navíc je to první útok al-Kajdy v zemi od roku 2006.

Akce byla zřejmě připravena v Jemenu, kde žije Asíriho bratr napojený na al-Kajdu. Sám Asíri kvůli atentátu 40 hodin nejedl a skoro nic nepil, aby bomba nebyla poškozena. Bombu zřejmě inicioval mobilní telefon, který spustil její časovač. Asíri letěl z Jemenu letadlem do Saúdské Arábie, kam se měl vrátit na základě rozsáhlé amnestie pro teroristy, kteří se zřekli terorismu. Po přistání mu volali z Jemenu, aby se údajně ubezpečili, že dorazil v pořádku.

K útoku se přihlásila Organizace džihádu al-Kajdy na Arabském poloostrově, která zveřejnila jeho fotografii. Radikálové také potvrdili neobvyklý úkryt nálože.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám