Hlavní obsah

The Daily Telegraph: Česko je nadějí pro britské referendum o Lisabonské smlouvě

– Londýn • Aktualizováno
Novinky, aš, Novinky, The Daily Telegraph

Britský list The Daily Telegraph v pondělním komentáři naznačuje, že Česká republika může svými kroky zabránit odložení přijetí Lisabonské smlouvy, takže by se o ní mohlo v Británii po volbách, v nichž mají šanci vyhrát konzervativci, konat referendum. Píše přímo: "Doufejme, že nás Češi zachrání".

Foto: Lukáš Táborský, Právo

David Cameron s Mirkem Topolánkem na Staroměstském náměstí.

Článek

List, který zaujímá protievropské postoje, zdůrazňuje, že ratifikaci v České republice může pozdržet ústavní stížnost. "Naší nejlepší šancí na referendum je stížnost v Praze. Musíme držet palce a doufat, že nás Češi zachrání," píše list.

Zmiňuje také vzteklé výpady francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho na posledním summitu EU, kde mu vadily průtahy s ratifikací v ČR. "Sarkozy vybuchl a označil českou pozici za skandální a nepřijatelnou," řekl listu evropský diplomat. "Nabádal Čechy, aby 'to rychle vyřídili', pokud Irové smlouvu schválí. Irský premiér jim řekl to samé," dodal.

Musíme držet palce a doufat, že nás Češi zachrání
komentář The Daily Telegraph

Sarkozy pak podle The Daily Telegraph pohrozil blíže nespecifikovanými důsledky, pokud Praha umožní vypsat v Británii referendum, které by zřejmě vedlo k zamítnutí Lisabonské smlouvy. "Nepřichází v úvahu, že bychom zůstali v zemi nikoho, když Evropa nemá instituce potřebné k řešení krize," řekl podle listu Sarkozy.

Podle diplomatických zdrojů český premiér Jan Fischer při summitu ve čtvrtek soukromě varoval své kolegy, že ústavní stížnost by mohla vést k "dlouhému zdržení" ratifikaci v ČR, možná až na dobu po britských volbách.

Britové chtějí referendum

To je přáním britských konzervativců, kteří jsou proti přijetí smlouvy. Po volbách, které se čekají v květnu a v nichž zřejmě vyhrají toryové vedení Davidem Cameronem, by nová vláda mohla vyhlásit referendum o Lisabonské smlouvě. Britové by v něm zřejmě smlouvu odmítli. Plyne to z průzkumů. Pokud by se nyní v Británii hlasovalo o smlouvě, bylo by 36 procent voličů proti Lisabonu a jen 13 pro. Britové by dokonce raději opustili EU, než aby platila smlouva. [celá zpráva]

Cameron už slíbil, že by referendum uspořádal, pokud by v té době ještě smlouva nevstoupila v platnost. Britský parlament sice smlouvu ratifikoval, Cameron ale tvrdí, že původně slíbili labouristé referendum, to ale neuspořádali.

Konzervativci soukromě naléhají na Čechy, aby zdržovali, uvedl list. "Vyjádřili jsme se jasně. Češi vědí, jaký je náš postoj a v co doufáme," řekl deníku konzervativní zdroj.

Podle dvou průzkumů, které zadal The Daily Telegraph, si většina Britů přeje, aby konzervativci vyhlásili referendum za všech okolností - tedy i v případě přijetí smlouvy. Před týdnem jich bylo 57 procent, tento víkend 70 procent.

Sarkozyho podpořil Berlusconi

Na přijetí smlouvy však tlačí i italský premiér Silvio Berlusconi. V pátek pohrozil, že pokud nebude  smlouva přijata, mělo by se utvořit "jádro států", které by už nebyly vázány pravidlem jednomyslnosti. Berlusconi varoval, že bez Lisabonské smlouvy Evropská unie fakticky nemůže přijímat rozhodnutí, protože ta musejí být jednomyslná, "a to musí přestat". [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám