Hlavní obsah

FBI vyšetřuje tři muže podezřelé z plánování útoku na USA

Denver

Americké úřady v sobotu zadržely tři muže v souvislosti s vyšetřováním plánovaného teroristického útoku na nespecifikovaný cíl ve Spojených státech. Hlavním podezřelým ze skupiny je Najibullah Zazi, který se podle vyšetřovatelů přiznal, že v minulosti absolvoval cvičení v táboře teroristické sítě Al-Káida. Oznámilo to podle agentury AP americké ministerstvo spravedlnosti.

Článek

Pracovníci FBI vyslýchali čtyřiadvacetiletého Zaziho, jenž je původem z Afghánistánu, tři dny. Své napojení na Al-Káidu popíral a tvrdil, že neudělal nic špatného. Podle ministerstva spravedlnosti byl Zazi obviněn z křivé výpovědi "ve věci související s domácím a mezinárodním terorismem".

Policisté vzali do vazby se Zazim i jeho třiapadesátiletého otce, jenž byl rovněž obviněn z křivé výpovědi, a prohledali mužův byt v třípatrovém domě v coloradské Auroře. V souvislosti s případem byl zadržen také sedmatřicetiletý Ahmad Afzali z Afghánistánu, jenž bydlí v newyorské čtvrti Queens.

Právě ve čtvrti Queens provedli policisté a agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v pondělí razii, protože se obávali možných příprav teroristického útoku. Zazi, jenž pracoval jako řidič autobusu jezdícího na letiště v Coloradu, přijel minulý víkend do newyorského Queensu a čtvrť později zase opustil.

Policisté měli objevit plány na přípravy útoku

Podle zdroje zpravodajské stanice CNN objevili policisté při vyšetřování plány na přípravu útoku, který měl být zaměřen na velké vlakové nádraží nebo na stanici metra. Tedy na místo, patrně v New Yorku, s velkým počtem lidí a bez důkladné bezpečnostní kontroly. Zástupce vrchního návladního pro národní bezpečnost David Kris ale prohlásil, že vyšetřovatelé nemají žádné konkrétní informace o místě, času či terči případných útoků.

Soudní řízení se Zazim a jeho otcem by mělo u federálního soudu v Denveru začít v pondělí. Afzali předstoupí před soud v New Yorku. V případě prokázání viny hrozí každému z nich až osmileté vězení.

Podle dokumentů, které byly předány soudu, objevili policisté v Zaziho osobním počítači plán na výrobu výbušnin. Pracovníkům FBI Zazi řekl, že o tomto plánu nic neví a do jeho počítače se zřejmě dostal nedopatřením, když si z internetu stahoval jistý náboženský text. Ten prý vzápětí vymazal, když zjistil, že pojednává o muslimské svaté válce neboli džihádu. [celá zpráva]

Zazi měl v sobotu podstoupit čtvrtý den policejního výslechu, ale předtím požádal o schůzku se svým právníkem. Podle vyšetřovatelů, na které se odvolává agentura AP, se posléze Zazi přiznal, že v roce 2008 absolvoval cvičení zaměřené na zacházení se zbraněmi a výbušninami v táboře teroristické sítě Al-Káida v Pákistánu. Jeho právník však toto tvrzení odmítá.

Zazi byl obviněn, že vyšetřovatelům lhal, když jim řekl, že nezná dalšího ze zadržených Afzaliho. Afzali byl obviněn, že vyšetřovatele nepravdivě informoval, když tvrdil, že Zaziho a jeho otce neupozornil, že se o nich policisté zajímali při razii v Queensu.

Úřady berou hrozbu útoku velmi vážně

Úřady berou podle CNN vyšetřování velmi vážně a podílí se na něm velké množství lidí. Jde totiž prý o "skutečné teroristy" operující a plánující útok ve Spojených státech. V souvislosti s případem je vyšetřováno ještě několik dalších osob ve Spojených státech a Pákistánu.

Ministr spravedlnosti Eric Holder uvedl, že FBI na případu pracuje nepřetržitě v New Yorku i Denveru, žádné bezprostřední nebezpečí zemi ale prý nehrozí. New York je v pohotovosti od teroristických útoků proti USA z 11. září 2001. Zahynulo při nich téměř 3000 lidí.

Zazi se narodil v Afghánistánu v roce 1985. V sedmi letech se přestěhoval do Pákistánu a v roce 1999 emigroval do Spojených států. Do Pákistánu se vrátil v letech 2007 a 2008 kvůli návštěvě své manželky, uvedl jeho právník.

Reklama

Výběr článků

Načítám