Hlavní obsah

Clintonová ubezpečila spojence: USA vás díky novému štítu ochrání

Novinky, DPA, ČTK, Alex Švamberk
Washington
Aktualizováno

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se snažila v pátek vyvrátit obavy, že Spojené státy nechaly své spojence na holičkách, když odstoupily od plánu rozmístit v Polsku antirakety GBI a v Brdech radar XBR. Současně byl představen nový plán ochrany Evropy před íránskými raketami.

Článek

"Nikdy neopustíme naše spojence," uklidňovala ministryně zahraničí evropské partnery, kteří se cítí obratem americké zahraniční politiky znepokojeni. "Budeme pokračovat v úzké spolupráci s oběma (ČR a Polskem)," dodala Clintonová. Zdůraznila, že USA se systému protiraketové obrany nevzdávají, jen volí vhodnou formu pro současné hrozby.

Při vystoupení v Brookingsově institutu obhajovala nové obranné plány USA jako účinnější: "Rozmístíme protiraketovou obranu rychleji než předchozí program. Budeme schopní reagovat pružněji na hrozby představované íránskými balistickými raketami středního a krátkého doletu."

Zejména v Polsku vyvolalo rozhodnutí Baracka Obamy odstoupit od vybudování štítu poprask. Kritizovala ho zejména opoziční strana Právo a spravedlnost, ale také prezident. Polsku bylo přislíbeno, že i bez vybudování štítu budou na jeho území rozmístěny rakety Patriot, které se dají použít nejen proti letadlům, ale také proti balistickým raketám v poslední fázi letu před jejich dopadem. Poláci dodáním Patriotů podmiňovali souhlas s vybudováním štítu.

Spojené státy současně při jednáních informovaly ČR a Polsko o podobě nového plánu ochrany Evropy před hrozbou balistických raket z Iránu. Ochranu má zajistit námořní systém Aegis s raketami SM-3, který bude nejprve umístěn na lodích, a později, až výrobce vyvine slibovanou pozemní variantu, i na zemi.

V současné době už probíhají jednání s českou a polskou stranou o tom, že rakety SM3 budou umístěny na jejich území. K tomu by mohlo dojít nejdříve v roce 2015. [celá zpráva]

Systém Aegis dopadl v testech mnohem lépe než GBI. Bushem plánovaný systém GBI by sice měl být schopen likvidovat rakety ve větších výškách, v těch však nikdy nebyl odzkoušen, testoval se ve stejných výškách jako Aegis. Oba systémy přitom ničí nepřátelské balistické rakety nad atmosférou silou kinetické energie, tedy pouhým úderem, aby jaderná hlavice neexplodovala.

Protože vývoj íránských balistických raket dlouhého doletu neprobíhá tak rychle, jak tajné služby odhadovaly, je nyní podle USA důležitější soustředit se na obranu proti raketám krátkého a středního doletu, pro nimž jsou vhodnější systémy Aegis a Patriot, i když ten nemá dostatečnou účinnost. [celá zpráva]

V rozhodnutí zřejmě hrála roli i cena, protože jedna raketa systému GBI stojí 70 miliónů dolarů, zatímco jedna raketa SM-3 podle verze deset až patnáct miliónů. Je to velká prohra pro firmu Boeing, která se ještě na poslední chvíli snažila nabídnout mobilní variantu systému GBI, radoval se tedy Raytheon.

Nový americký plán protiraketové obrany, který nahradí odvolaný projekt pozemního radaru v Česku a protiraketové základny v Polsku, má podle agentury DPA čtyři fáze.

Rozvoj systému protiraketové obrany pro Evropu
FázeRokCíl
12011Na dostatečném počtu amerických lodí budou nainstalovány už zavedené systémy Aegis s raketami SM-3, aby tyto lodě mohly operovat i v Středozemním moři. Rakety se montují na raketové křižníky a torpédoborce, na dalších lodích jsou radary.
22015Na území spojeneckých států jsou rozmístěny modernizované pozemní verze antirakety SM-3. Jedná se o tom i s ČR a Polskem, ale měly by být umístěny i na severu a jihu Evropy. Systém bude rozšířen o moderní pozemní sledovací a naváděcí radar, který by mohl stát na Kavkaze.
32018Zavedení nové výkonnější modernizované verze rakety SM-3.
42020Rozmístění nové verze raket SM-3 schopných odrazit potenciální ohrožení USA střelami dlouhého doletu.

Fáze 3 a 4 jsou však jen výhledové a je otázkou, zda poslední úlohu budou plnit výhradně rakety SM-3 či budou-li nasazeny spolu s GBI. Na Aljašce a v Kalifornii jsou už rozmístěny antirakety systému GBI. Spojené státy zatím neavizovaly, že by od tohoto programu ustoupily, a je možné, že jej budou dále rozvíjet. V současném rozpočtu jsou vyčleněny prostředky na nákup dalších antiraket GBI pro základny v USA. 

Reklama

Související témata:

Související články

Radar v Česku nebude, rozhodly Spojené státy

Spojené státy ustoupí od projektu rozšířit svůj systém protiraketové obrany do střední Evropy. Součástí rozšíření měl být radar XBR v Brdech a sila...

Výběr článků

Načítám