Hlavní obsah

Rusko se po odvolání radaru v ČR vzdává raket v Kaliningradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Soči
Aktualizováno

Rusko se po rozhodnutí USA ustoupit od budování protiraketového štítu v Česku a Polsku v pátek vzdalo záměru rozmístit rakety Iskander v Kaliningradské oblasti. Odpoledne pak ruský prezident Dmitrij Medveděv řekl, že po odstoupení amerického plánu vybudovat štít ve střední Evropě bude Moskva pečlivěji naslouchat zájmům Spojených států. Informovaly o tom ruské tiskové agentury.

Článek

"Opatření přijatá (Ruskem) v reakci na americký projekt protiraketového štítu budou zmrazena a možná zcela zrušena," prohlásil nejmenovaný zdroj v narážce na dříve deklarovaný ruský záměr rozmístit rakety Iskander v Kaliningradu. Oznámil to dopoledne ruský "vojensko-diplomatický" zdroj, který citovala agentura Interfax.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv začátkem července znovu varoval, že Rusko rozmístí rakety v této ruské enklávě mezi Polskem a Litvou, pokud Spojené státy vybudují prvky protiraketového štítu ve východní Evropě, jak naplánoval předchozí americký prezident George Bush.

USA ve čtvrtek oznámily přehodnocení strategie a upuštění od plánu umístit v ČR stacionární radar. Místo toho plánuje rozmístit množství senzorů s obrannými raketami nejprve na moři a od roku 2015 i na pevnině. Systém má být flexibilnější a efektivnější a soustředí se na rakety krátkého a středního doletu, kterými disponuje Írán. [celá zpráva]

Ruský premiér Vladimir Putin v pátek v reakci krok Američanů ocenil. "Očekávám, že po tomto správném a odvážném rozhodnutí budou následovat další včetně úplného odstranění všech omezení na transfer vyspělé technologie do Ruska. A včetně aktivity vedoucí k rozšíření členství ve Světové obchodní organizaci, aby se do ní dostaly Rusko, Kazachstán a Bělorusko," řekl.

Generální tajemník NATOAnders Fogh Rasmussen mezitím uvedl, že aliance a Rusko by měly spolupracovat na protiraketové obraně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám