Hlavní obsah

ODS s Janotou konzultovala balík úspor, vyšší DPH zůstává

Praha

Představitelé ODS se ve čtvrtek sešli s ministrem financí Eduardem Janotou, který jim představil detaily svých úsporných opatření pro příští státní rozpočet. Proti původním informacím není v návrhu omezení stavebního spoření. Návrh ale mluví o zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o procentní bod, tedy na deset a dvacet procent.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr financí Eduard Janota

Článek

DPH by se ale zvýšilo jen na jeden rok. Janotův návrh obsahuje také zvýšení daně z nemovitostí, která je ale výlučným příjmem obcí. Daň z převodu nemovitostí by se naopak měnit neměla, Janotovy návrhy neobsahují prý ani zavedení další sazby daně z příjmů zaměstnanců a živnostníků. Podrobnosti o schůzce zveřejnil poslanec Martin Doktor.

Jednání s Janotou se podle něj zúčastnil také předseda ODS Mirek Topolánek, ekonomický expert strany Martin Kocourek, náměstek ministra financí Ivan Fuksa, ministr dopravy Gustáv Slamečka a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek.

"Pan ministr Janota se schází se všemi zástupci stran, kteří o to projeví zájem. Tak, jako se sešel například v úterý s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), aby probírali otázky úsporného balíčku, tak se dnes sešel se zástupci ODS," potvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

"Obsah jednání nebudu blíže komentovat, ale faktem je, že pan ministr se snaží, aby balíček měl šanci projít Poslaneckou sněmovnou," dodal mluvčí. "Chceme deficit kolem 170 miliard korun," zdůraznil.

ODS chce posunout stropy pojištění

ODS podle Doktora pracuje s variantou posunutí stropů odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Místo toho uvažuje, že by se od úrovně původního stropu snižovala sleva poplatníka na dani z příjmu. Výsledkem dohody podle Doktora by mohl být rozpočet se schodkem 165 miliard korun.

Občanští demokraté jsou podle něj ochotni ustoupit od slev na pojistném, které navrhla Topolánkova vláda a které už platí. Na oplátku navrhují, aby sociální demokraté ustoupili od šrotovného a dalších opatření v zákoně o podpoře hospodářského růstu, který ČSSD prosadila.

V pátek budou o balíčku úsporných opatření jednat zástupci všech politických stran. O návrhu bude v pondělí hlasovat vláda. Premiér Jan Fischer chce, aby rozpočet se schodkem 170 miliard, a tedy i balíček úspor, prošel Sněmovnou. V opačném případě označil situaci za kritickou. O několik dní dříve dal schválení balíčku jako podmínku svého dalšího vládnutí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám