Hlavní obsah

Důvěra mezi stranami je v troskách, varoval Klaus

Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus po setkání s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem řekl, že krok ČSSD je logickým vyústěním chaosu, který nastal po rozhodnutí Ústavního soudu. Podle prezidenta došlo na politické scéně k "destrukci zbytků důvěry mezi stranami" a on je připraven napomoci rychlému řešení. Souhlasí s tím, že volby by se měly konat v termínu, kdy nebude možné je zpochybnit.

Článek

Klaus se s Paroubkem setkal poté, co ČSSD v úterý oznámila, že nepodpoří rozpuštění Sněmovny, čímž tento krok, na jehož základě mělo dojít k vypsání předčasných voleb, znemožnila.

Klaus po setkání s Paroubkem, jehož stranu ostatní parlamentní formace za změnu postoje odsoudily, řekl, že nedospěje-li politická reprezentace k rychlému vypsání voleb, musí být alespoň dohoda na posílení mandátu nynější vlády premiéra Jana Fischera. Klaus řekl, že je pro volby v jakémkoliv "včasném termínu".

Vláda potřebuje pevný a jasný mandát

"Vláda Jana Fischera musí mít pevný a jasný mandát, potřebuje jeho posílení, není možné, aby byla neustále zpochybňována," řekl Klaus. 

Klaus také uvedl, že se ztotožňuje s Paroubkovým názorem, že volby se mohou konat jen tehdy, bude-li panovat jistota, že nebudou zpochybnitelné. Šéf ČSSD prezidentův náhled na situaci potvrdil a zopakoval důvody, které stranu vedly k jejímu rozhodnutí.

Podle Klause je za nynější situací Ústavní soud, který "zásadním způsobem narušil podmínky pro volnou soutěž politických stran, zpochybnil právní jistotu a předvídatelnost dění na politické scéně." "Důsledkem je destrukce zbytků důvěry mezi parlamentními stranami," shrnul stávající stav prezident.

Paroubek: Hlasování o důvěře je možné

Paroubek po setkání prohlásil, že pokud bude premiér Fischer trvat na hlasování o důvěře, je to možné. Za lepší variantu by ale považoval, kdyby se strany, které vládu podpořily, dohodly na jejím pokračování.

Paroubek po setkání prohlásil, že pokud bude premiér Fischer trvat na hlasování o důvěře, je to možné. Za lepší variantu by ale považoval, kdyby se strany, které vládu podpořily, dohodly na jejím pokračování.

Znovu také odmítl, aby byl protikrizový balíček ministra financí Eduarda Janoty projednáván jako celek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám