Hlavní obsah

Geocaching - hra pro všechny generace bez rozdílu věku

Právo, pk

Víte o tom, že se ve vaší blízkosti vyskytuje řada skrytých pokladů, které čekají na své objevení? Pokladů, které neobsahují žádné bohatství, a přesto jsou denně cílem skupinového šílenství? To vše má na svědomí tzv. Geocaching, mezinárodní hra, která spojuje hráče bez rozdílu věku, pohlaví anebo výše příjmu.

Foto: Archiv, Právo

K hledání pokladů se vyplatí pořídit si turistickou GPS navigaci.

Článek

Mé první setkání s Geocachingem proběhlo v létě. Na zahrádce jihočeské restaurace jsem potkala čtyřčlennou rodinu na kolech, která vyprávěla fantastické zážitky z putování po pokladech této hry. 

Za prvních pět dní dovolené našli přes třicet pokladů a i s dětmi ujeli přes 250 kilometrů na kole. Díky Geocachingu se poprvé rozhodli strávit aktivně společnou letní dovolenou v České republice namísto tradiční dovolené u moře.

Základ hry

Princip hry Geocaching (čti „geokešink“) je jednoduchý: někdo ukryje na neznámém místě schránku a na internetu zveřejní její zeměpisné souřadnice. Lovci, nejlépe s pomocí GPS navigace, hledají ukryté místo v terénu.

Obvykle skrýše obsahují sešit pro zapsání krátké zprávy o nálezu a drobné předměty, jako je tužka, šňůrka na krk, klíčenka, drobné hračky a podobně. Nálezce má právo si něco z obsahu odnést, pokud oplátkou něco svého ponechá. Po návratu domů hráč svěří svůj úspěch nebo neúspěch na internetových stránkách hry www.geocaching.com.

Ulovíte i děti

Chtěla jsem zjistit, co je na Geocachingu tak zajímavého, a rozhodla se tedy najít svůj první poklad. Většina obsahu internetových stránek hry je v anglickém jazyce a pro pomoc je možné použít české stránky www.geocaching.cz s českým popisem hry.

Půjčila jsem si od kamarádky turistickou GPS a na internetových stránkách hry jsem po registraci našla nejbližší poklad, který byl necelé dva kilometry od domova (mimochodem, jen v Česku se dnes nachází bezmála 12 000 skrýší).

Foto: Archiv, Právo

Poklad hledá celá rodina.

Měla jsem obavy, jak přemluvím naše děti ve věku dva a čtyři roky k chystané pěší túře, ale zmínka o pokladu zafungovala dokonale. Horší bylo dostat manžela od televize. V průběhu prvního kilometru jsem si vyslechla svoje.

Listopadové nedělní mlhavé ráno podle manžela není ten nejvhodnější okamžik na rodinný výlet. Naštěstí děti neřekly ani slovo o tom, že by je bolely nohy, a tak manžela fňukání přešlo.

GPS nás zavedla do nedalekého lesa, kde jsme po krátkém přešlapování našli plastový box ukrytý pod kameny u kořene stromu.

Malé autíčko a přívěšek děti přesvědčily, že poklady opravdu existují, a my jsme našli důvod, proč vyrazit do přírody bez ohledu na místo, denní či roční dobu nebo nepřízeň počasí.

Potřebné vybavení

Některé skrýše se dají hledat s papírovou mapou, ale lepší je mít k dispozici GPS navigaci. Použít se dá téměř jakákoliv, ale nejlépe je sáhnout po GPS přijímači určeném pro turistiku.

Jedná se o obdobu automobilových navigací, které jsou ale přizpůsobené pro použití v ruce, případně na kole. Díky napájení z běžných tužkových baterií a dlouhé výdrži nehrozí, že by den skončil neúspěchem z důvodu vybitých baterií.

Foto: Archiv, Právo

Poklad hledá celá rodina.

Většina turistických navigací má navíc v sobě velmi podrobnou turistickou mapu, která pomáhá s orientací v neznámém terénu. S pomocí navigace si navíc můžete uložit místo, kde jste zaparkovali, abyste místo pokladu nakonec nehledali automobil.

Zábava pro celou rodinu

Při cestě za poklady jsme potkali hráče všech věkových kategorií. Každý si díky jednoduchému bodovému hodnocení skrýší může vybrat svoji obtížnost.

Pro představu skrýš s obtížností 1 musí být dostupná pro hráče pohybujícího se na invalidním vozíku, skrýš se známkou 5 zdoláte jen se speciálním vybavením. Skrýše navíc mívají různé velikosti. Mezi nejkurióznější, které jsme našli, patřila imitace šroubu na zadní stěně dopravní značky, vydlabaný choroš zavěšený na kmenu stromu nebo například dutý pařez v lese.

Pozor, je návykový

Co je vlastně na této hře tak zajímavé? Proč hráči lezou na strmý kopec, prodírají se houštím nebo se za deště brodí loužemi, aby našli pár bezcenných hraček? Snad je to pokoření jakési výzvy, možná skutečnost, že výlety dostanou vyšší smysl a konkrétní cíl. S Geocachingem se ale určitě dostanete na místa, kam byste se jinak nepodívali, potkáte lidi, které byste jinak nepotkali, a při tom zažijete opravdová dobrodružství.

Ale abych nezapomněla, Geocaching není jen o honbě za poklady. Hráči se pokud možno chovají tak, aby o nich nezasvěcení v okolí nevěděli.

Ke Geocachingu patří ohleduplné chování nejen k přírodě, ale k okolí obecně.  Hra své vyznavače učí často zapomenutým hodnotám. A pokud byste ho snad chtěli vyzkoušet, dejte si dobrý pozor: tato hra je silně návyková!

Přečtěte si také: Na výlet za pomníčky Jizerských hor
Dobrým tipem na výlet jsou Jizerské hory v okolí Bedřichova. Bez problémů se sem dá z Liberce dojít pěšky. Oblast je proslulá svými pomníčky, kterých je tu rozeseto přes dvě stě padesát. Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Geocaching: najdi svůj zlatý poklad

Vzrušující pocit dobrodružného hledání zažívají na celém světě vyznavači populární hry pro děti i dospělé zvané geocaching. Na geograficky nebo historicky...

Výběr článků

Načítám