Hlavní obsah

Náčelník štábu USA je pro další posily v Afghánistánu

Právo, Jiří Roškot (Tampa)
Tampa

Náčelník amerického štábu admirál Mike Mullen oživil citlivé téma. V úterý v Kongresu řekl, že situace v Afghánistánu se bude zhoršovat, cvičit Afghánce nestačí a potlačit Tálibán si „pravděpodobně“ vyžádá víc sil a času.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Náčelník generálního štábu americké armády admirál Mike Mullen

Článek

„Situace je těžká, ale zvladatelná. V tom se shodujeme s Mullenem i s velitelem NATO,“ řekl týž den ve floridské Tampě českým médiím šéf velitelství CENTCOM pro celou oblast generál David Petraeus po jednání s ministrem obrany Martinem Bartákem. Podle generála, který předtím velel v Iráku, byl stoupencem navýšení sil a dokázal zklidnit poměry v zemi, se pro novou afghánskou strategii mapují zdroje a rozhodne se v příštích týdnech.

Zdůraznil, že je třeba likvidovat útočiště Tálibánu, aby je nemohla využívat al-Kajda, jak tomu bylo před 11. zářím 2001. Násilí je v některých oblastech nyní až o 60 procent vyšší než ve stejnou dobu loni a přirovnal je k „mraku, který visí nad pokrokem v rekonstrukci“.

Na otázku Práva potvrdil, že velká pozornost je proto věnována i afghánskému východu, odkud ze základen na kmenových územích v sousedním Pákistánu Tálibánci pronikají. „Jedna z našich dodatečných brigád byla vyslána jihovýchodně od Kábulu do oblasti Logaru, kde působí váš rekonstrukční tým,“ upozornil.

Petraeus rovněž na otázku Práva upřesnil, že všechny složky afghánských ozbrojených a bezpečnostních sil by měly být vycvičeny a připraveny převzít celkovou odpovědnost v letech 2013 až 2014.

Myšlenka vyslání dalších vojáků nad rámec 21 tisíc mužů schválených prezidentem Barackem Obamou, se ale demokratům v Kongresu nezamlouvá. „Ve Vietnamu jsme jich měli 500 tisíc a problém to nevyřešilo,“ upozornil veterán této války poslanec John Murtha.

„Jde o to, jak se posily nasadí“

Generál Petraeus ale na základě svých zkušeností z Iráku českým novinářům řekl, že nejde jen o čísla. „Je to také o tom, jak se vojáci nasadí. Při pronásledování nepřítele to byla i podpora usmíření, udržení vyčištěného prostoru a jeho obnova a podpora legitimní vlády a tak dále.“

To se podle něj dá využít i v Afghánistánu, ale s ohledem na místní okolnosti, které jsou velmi odlišné,“ řekl českým novinářům velitel CENTCOM a připomněl mnohem větší zaostalost a nedostatek přírodního bohatství jako například ropy.

Generál současně ocenil politický význam účasti zemí NATO i nečlenských států v misi. Tvoří třetinu sil, což je podle Petraeuse víc než symbolické. „Český podíl musí být vyvážený. Kvalitu máme opravdu velmi vysokou a kvantitu se budeme snažit udržet i v této nelehké ekonomické situaci,“ řekl po jednání Barták, podle něhož je Petraeus realista a sdílí s ním odhad, že afghánská armáda a policie mohou být připraveny do čtyř let.

Barták:  závazky ČR trvají bez ohledu na vládní krizi

Barták Petraeuse ujistil, že české závazky v afghánské misi se nemění ani v souvislosti s nejnovějším vývojem vládní krize.

„Navenek se nic nemění,“ prohlásil Barták s tím, že mise na rok 2010 byly již schváleny. Nnyní je v Afghánistánu asi 435 českých vojáků a do konce roku k nim má přibýt sto členů vrtulníkové jednotky na základnu Šarana v provincii Paktija.

Barták a Petraeus, který v létě navštívil Prahu, upřesňovali další nasazení českých speciálních sil, rozšíření rekonstrukčního týmu v Logaru, kde s americkou podporou působí 275 vojáků a deset civilních expertů a případné využití volných financí USA k obnově provincie, na kterou nemají dost vlastního personálu.

Spor o posily a plán úderu na východě

Americké velení bude podle některých informací pro Afghánistán chtít dalších možná až 45 tisíc vojáků kromě 21 tisíc, o nichž už rozhodl prezident Barack Obama. Čtyři pětiny z nich už jsou na horkém afghánském jihu, ale kýžený efekt to nepřineslo.

Proti eskalaci se staví Obamovi nejbližší spojenci - špičky demokratické většiny v obou komorách Kongresu, zatímco pochopení nachází spíš u opozičních republikánů. Předseda senátního výboru pro ozbrojené síly Carl Levin po návratu z Afghánistánu trvá na tom, aby nejdřív nová strategie generála Stanleyho McChrystala prokázala životnost.

Hlavní cestu z války, která trvá už osm let, vidí Levin v masivním výcviku afghánské armády a policie. V situaci, kdy Pentagon nakonec nemusí dostat, co by chtěl, doporučuje prý McChrystal napřít síly, které jsou k dispozici, proti Tálibánu na východě Afghánistánu, která je branou jejich pronikání i zásobování z týlových základen na kmenových územích v sousedním Pákistánu.

Ve hře je i vyslání přibližně 50 instruktorů k některému z afghánských praporů i prodej taktických stíhaček L-159 afghánskému letectvu. Upřesnění plánů na léta 2011-12 s výhledem na rok 2013 má resort obrany předložit vládě do konce roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám