Hlavní obsah

France Télécom po sérii 23 sebevražd mění pracovní podmínky

Paříž

Francouzská telekomunikační společnost France Télécom přislíbila, že změní pracovní podmínky svých zaměstnanců. Firmu zprivatizovanou před jedenácti lety k tomu podnítil nátlak vlády po hojně medializované sérii 23 sebevražd zaměstnanců, kteří se v období 18 měsíců nedokázali vypořádat se ztíženými pracovními podmínkami.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ředitel France Télécom Didier Lombard přitom nejprve obhajoval situaci tvrzením, že oproti předchozím srovnatelným obdobím bylo sebevražd vlastně málo.

Lombarda si v úterý pozval ministr práce Xavier Darcos, který doporučil, aby společnost při organizaci práce brala větší ohledy na své zaměstnance, podobně jako jiné velké koncerny jako elektrárenský gigant EdF nebo automobilka Renault. Pracovníci mají právo znát dopředu svoje pracovní vyhlídky, sdělil Darcos novinářům.

Lombard slíbil, že France Télécom se do Vánoc promění v úplně jinou společnost. Koncem týdne začne se zástupci zaměstnanců vyjednávání o prostředcích jak snížit stres v práci "bez jakéhokoli tabu". Řešit se bude prý "rovnováha mezi soukromým a pracovním životem" zaměstnanců.

"Je zapotřebí nové společenské smlouvy ve firmě," podotkl Lombard, podle kterého je nicméně nyní nejnaléhavější zabránit "šíření nákazy" opakujících se sebevražd a zarazit konečně "pekelnou spirálu".

Zaměstnanci se mohou poradit s psychologem

Společnost proto s okamžitou platností zřídila zelenou telefonní linku, na které se mohou stresovaní zaměstnanci spojit s psychologem. Do konce října také přerušuje jakékoli přesouvání svých zaměstnanců do jiných pracovních zařazení v rámci dlouhodobé restrukturalizace. Právě náhlé změny pracovních podmínek, změna místa, která představovala i přesun o několik stovek kilometrů, vedly prý některé stresované zaměstnance k sebevraždě.

Darcos se rozhodl sejít s Lombardem poté, co v pátek dvaatřicetiletá zaměstnankyně společnosti vyskočila z okna své kanceláře. V pondělí se mohla zařadit jako 24. na seznam sebevražd další zaměstnankyně, která se předávkovala barbituráty. Ženu v bezvědomí ale včas našel kolega, který přivolal záchrannou službu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám