Hlavní obsah

Operaci v Somálsku, při níž byl zabit terorista z al-Kajdy, nařídil Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Mogadišu
Aktualizováno

Spojené státy potvrdily, že tajnou akci v Somálsku, při niž byli zabiti radikálové z al-Kajdy, podnikly v pondělí jejich speciální síly. Rozkaz podepsal americký prezident Barack Obama, uvádí CNN. Terčem útoku byl Saleh Alí Saleh Nabhan, který stál za několika vražednými atentáty ve Východní Africe.

Článek

O útoku, při kterém byly použity vrtulníky, informovala světová média už v pondělí, nebylo ale jasné, kdo akci u města Barawe podnikl. Spekulovalo se o Francii. [celá zpráva]

Několik hodin poté, co se o akci objevily první zprávy, potvrdil Washington, že v Somálsku na auto vedoucí radikály zaútočil nejméně jeden americký vrtulník. Nejméně dva radikálové byli zabiti. Podle Spojených států byl útok úspěšný a Nabhan je po smrti. Jeho tělo posádka vrtulníkem odvezla. Podle agentury Reuters Nabhanovu smrt potvrdily i zdroje z místní radikální organizace al-Šabáb, která je napojena na al-Kajdu.

Somálští radikálové slibují pomstu 

Somálští islámští radikálové za smrt vysoce postaveného člena al-Kajdy pohrozili pomstou.  "Muslimové se za tento útok pomstí,"  řekl agentuře AFP jeden z vůdců místní islamistické skupiny al-Šabáb, který si přál zůstat v anonymitě.

"Těm, kteří zemřou ve svatém měsíci ramadánu, patří Alláhova sláva daleko více než těm, kteří přežijí. Jsou to skuteční mučedníci džihádu," dodal ještě.

Nabhan stál za atentáty v Keni a Tanzanii

Osmadvacetiletý Keňan Nabhan byl na seznamu nejhledanějších teroristů, který vydala FBI. Podílel se na do atentátech ve východní Africe, především na útocích na americká velvyslanectví v Tanzanii a Keni, při nichž bylo v roce 1998 zabito přes 200 osob. USA ho podezíraly také z podílu na teroristickém útoku na hotel v Keni vlastněný Izraelem z roku 2002, při kterém zemřelo 15 lidí. Měl se také v keňské Mombasse pokusit sestřelit izraelské dopravní letadlo.

Podrobnosti chybí

K akci byl použit vrtulník amerického námořnictva, který odstartoval z americké válečné lodě u pobřeží Somálska. Loď byla připravena v případě potíží podniknout záchrannou operaci.

Zatím není jasné, jak velký rozsah operace měla. Spojené státy uvádějí, že vrtulník zaútočil na auto s Nabhanem. Podle některých zpráv s sebou posádka vrtulníku tělo Nabhana vzala.

Somálské zdroje, které cituje BBC, ale uvádějí, že k útoku bylo použito šest helikoptér, které útočily na dvě auta.

I údaje o počtu mrtvých se liší od dvou po čtyři, ale nevylučuje se, že jich bylo více.

Reklama

Výběr článků

Načítám