Hlavní obsah

Tajemné komando zabilo v Somálsku vysokého představitele al-Kajdy

– Mogadišu

Zahraniční komando ve vrtulnících zaútočilo v Somálsku na islámské radikály. Zabilo nejméně dva muže, mezi nimiž je jeden vysoký představitel teroristické sítě al-Kajda Saleh Ali Saleh Nabhan. Ten byl údajně zapojen do teroristických útoků na americká velvyslanectví v Keni a v Tanzanii. Totožnost členů komanda je neznámá. Jeho příslušníci měli na sobě údajně francouzské uniformy, Francie ale angažmá popírá.

Foto: Reuters

Islámští bojovníci v ulicích Mogadiša

Článek

Osmadvacetiletý Keňan Nabhan je podezřelý, že byl zapojen do atentátů na americká velvyslanectví v Tanzanii a Keni, při nichž bylo v roce 1998 zabito přes 200 osob. USA ho podezírají také z podílu na teroristickém útoku na hotel v Keni vlastněný Izraelem z roku 2002, při kterém zemřelo 15 lidí. Měl se také pokusit sestřelit dopravní letadlo. Nabhan pak uprchl do Somálska.

Cílem útoku byl automobil, který měl vézt čtyři členy radikální islamistické skupiny Šabáb. Smrt Nabhana podle agentury Reuters potvrdily zdroje ze Šabábu.

Jeden z vesnických stařešinů uvedl, že se akce v Barawe účastnily dokonce čtyři vrtulníky. „Slyšeli jsme explozi a viděli dva vrtulníky letící nad námi,“ řekl řidič autobusu Mohamed Ali Aden, který také popsal následky útoku. Projížděl kolem jen několik minut po akci. „ Bylo tam jen hořící auto a vedle ležela dvě mrtvá těla. Další dva lidi prý komando odvleklo s sebou. Podle jiných údajů ale byli všichni čtyři zabiti na místě a odvlečena byla jen těla. 

Tajemní útočníci

Zatím není jasné, kdo útočil. Komando ozbrojenců bílé pleti bylo údajně oblečeno do francouzských uniforem. Francie má také základnu v nedalekém Džibuti. Mluvčí generálního štábu francouzských ozbrojených sil admirál Christophe Prazick však popřel, že by se akce účastnili francouzští vojáci. „Nekonala se žádná francouzská operace.“ Francie v oblasti dříve podnikla několik akcí na záchranu posádek lodí, které unesli somálští piráti.

V Džibuti mají své síly i Američané, kteří už dříve podnikli několik náletů na Somálsko s cílem zasáhnout špičky radikálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám