Hlavní obsah

Rusko půjčí Venezuele 2,2 miliardy dolarů na nákup ruských zbraní

– Caracas

Rusko poskytlo Venezuele úvěr ve výši 2,2 miliardy dolarů na nákup ruských zbraní, především tanků T-72 a raketových systémů protiletecké obrany. Oznámil to v neděli venezuelský levicový prezident Hugo Chávez, který je známý svými protiamerickými postoji a podporou komunistické Kuby.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem (vpravo)

Článek

Chávez podotkl, že země má obrovské zásoby ropy a plynu, které potřebují vojenskou ochranu.

"Máme největší ropné zásoby na světě, na který si činí zálusk říše,“ poznamenal prezident směrem k USA. V té souvislosti řekl, že rozhodnutí kolumbijské vlády povolit Američanům vstup na sedm vojenských základen v zemi Venezuelu ohrožují a protiletadlové střely jsou zárukou proti případnému útoku.

S těmito raketami to pro ně bude těžké přijít a bombardovat nás. Kdyby k tomu mělo dojít, měli by vědět, že budeme mít tyto systémy brzy nainstalované
Hugo Chávez

Chávez se v pátek vrátil z desetidenní cesty po afrických, asijských a evropských zemích včetně Ruska.

Kreml - strategický spojenec

Venezuelský prezident považuje Rusko za strategického spojence. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv při čtvrteční Chávezově návštěvě slíbil, že Moskva mu prodá jakékoliv zbraně, jež by chtěl od ní koupit. Levicový politik na oplátku uznal nezávislost dvou gruzínských separatistických proruských republik Osetie a Abcházie.

Spolupráce obou zemí trvá již řadu let. Rusko a Venezuela podepsaly v letech 2005 až 2007 nejméně 12 zbrojních dohod v celkové výši 4,4 miliardy dolarů. Týkaly se například 24 stíhaček Suchoj, množství vrtulníků či 100 000 kalašnikovů.

Loni v listopadu armády obou zemí podnikly společné cvičení v Karibském moři v blízkosti amerických teritoriálních vod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám