Hlavní obsah

Putin: mohl bych se vrátit do prezidentského křesla

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vladimir Putin nejvýrazněji poukázal na možnost, že se v roce 2012 vrátí do úřadu prezidenta. Stalo se tak při jeho pátečním setkání s akademiky a mezinárodními novináři. Informoval o tom server britského deníku The Guardian.

Foto: Pool, Reuters

Vladimir Putin

Článek

Putin řekl, že se svým nástupcem Dmitrijem Medvěděvem společně rozhodnou, který z nich obsadí post příště. Putin v úřadu prezidenta skončil předloni a od té doby vykonává funkci ministerského předsedy.

„Byla tady nějaká soutěž v roce 2007? Ne. Takže ji nebudeme mít ani v roce 2012,“ uvedl usmívající se Putin a dodal: „(S Medvěděvem) se domluvíme, protože jsme lidé stejného ražení.“

Podle Guardianu jeho komentář naznačuje, že by Putinovy éra započatá v roce 2000 mohla pokračovat do roku 2024. Nová ruská ústava umožňuje prezidentovi maximálně dvě šestiletá funkční období po sobě. V roce 2024 bude Putinovi 72 let.

Putin před ruskými a zahraničními experty Valdajského klubu odmítl námitky týkající se nedostatku demokracie v Rusku. Ironicky poznamenal, že z ruského systému něco převzala i Británie. „Když můj přítel Tony Blair odstoupil, Gordon Brown se (po něm) automaticky stal premiérem. Účastnil se toho britský lid? Došlo k výměně vůdců země, kteří o tom rozhodli,“ uvedl. 

Vladimir Putin se podle průzkumů stal pro Rusy ideálním vůdcem, protože podle nich dokáže tvrdě hájit zájmy své země v zahraničí a z Ruska učinil po letech chaosu a úpadku opět stabilizovanou velmoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám