Hlavní obsah

Nervózní ČSSD shání ve vlastních řadách podporu pro rozpuštění Sněmovny

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Podle informací Práva panuje nervozita ve vedení ČSSD, a to proto, že by řada poslanců soc. dem. nemusela podpořit návrh zavádějící „samorozpuštění“ Sněmovny. Jeden z poslanců ČSSD pod příslibem anonymity ve čtvrtek Právu sdělil, že během odpoledne probíhalo horečné přesvědčování zákonodárců, aby pro změnu ústavy zvedli ruku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Tomu, že situace v klubu soc. dem. není jednoznačná, napovídalo i jeho úterní jednání. Podle zjištění Práva při hlasování na klubu se pro návrh vedoucí k rozpuštění dolní komory vyslovilo 32 poslanců soc. dem., proti bylo dvacet.

Proti měli být především ti, kterým by měl s volbami skončit mandát.

Zdroj z klubu přitom vyslovil obavu, aby se podařilo dát dohromady 120 hlasů pro přijetí novely ústavy zavádějící „samorozpuštění“ Sněmovny.

Jak také zjistilo Právo, v případě, že nebude schválen komunistický návrh, podle kterého by mandát poslanců skončil nikoliv příští týden rozpuštěním Sněmovny, ale až dnem voleb, měl šéf ČSSD Jiří Paroubek již toto úterý poslancům soc. dem. slíbit, že těm mimopražským strana uhradí ubytování.

Pokud by totiž zákonodárci přišli o mandát, ztratili by nárok na mzdu a požitky. V politických kuloárech se dokonce spekuluje, zda případný neúspěch s dalším návrhem na zkrácení volebního období dolní komory neohrozí pozici předsedy soc. dem. Paroubka.

Reklama

Výběr článků

Načítám