Hlavní obsah

Maďarský starosta žádá Fica, aby neprojížděl jeho městem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Starosta maďarského města Balassagyarmat Lajos Medvácz požádal v otevřeném dopise slovenského premiéra Roberta Fica, aby ve čtvrtek neprojížděl tímto městem. Balassagyarmat leží na hranicích se Slovenskem a nedaleko ve městě Szécény se bude ve čtvrtek konat dlouho očekávané setkání slovenského a maďarského premiéra. Fico pravděpodobně překročí hranice právě u města Balassagyarmat.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Starosta města za opoziční stranu FIDESZ odůvodnil svou žádost tím, že nesouhlasí se slovenským jazykovým zákonem, ani s tím, že 21. srpna Slovensko nevpustilo na své území maďarského prezidenta László Sólyoma. [celá zpráva]

Kritizoval rovněž obsazení města československou armádou v roce 1919.

Mluvčí maďarské vlády Bernadett Budaiová označila starostův dopis za "nedůstojný čin", protože za současné situace není vhodné zvyšovat napětí mezi oběma zeměmi. "Premiér Fico může vstoupit na maďarské území kdekoliv," dodala mluvčí.

Fico a jeho maďarský kolega Gordon Bajnai by se měli na společném jednání věnovat sporné novele jazykového zákona a také incidentu, kdy maďarský prezident nebyl vpuštěn na slovenské území. Incidenty následně pokračovaly, když v noci 26. srpna hodil neznámý pachatel zápalné lahve do areálu slovenského velvyslanectví v Budapešti a o den později se maďarský řidič pokusil vytlačit ze silnice vůz slovenského velvyslance Petra Weisse.

Tyto události způsobily, že vzájemné vztahy dvou sousedních zemí jsou na bodě mrazu. Politologové neočekávají od setkání Fica a Bajnaie rychlé zlepšení situace, protože v obou zemích se příští rok budou konat parlamentní volby a politické strany v obou zemích s oblibou používají při získávání voličů tzv. maďarskou resp. slovenskou kartu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám