Hlavní obsah

Karzáí prý získal 54 procent, podezřelé okrsky se ale musejí přepočítat

Kábul
Aktualizováno

Dosavadní afghánský prezident Hamíd Karzáí získal podle nejnovějších výsledků v srpnových volbách 54 procent hlasů, což je dost pro zvolení v prvním kole. Informovala o tom v úterý agentura AP. V některých okrscích se však musejí hlasy přepočítat. Nařídila to afghánská volební komise zaštítěná OSN s tím, že má jednoznačné důkazy o podvodech.

Foto: Reuters

Hamíd Karzáí

Článek

Dle pracovníků volební komise, na něž se odvolala agentura AFP, má Karzáí po sečtení hlasovacích lístků z téměř 92 procent volebních místností 54,1 procenta hlasů a jeho největší soupeř, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh, 28,3 procenta.

Představitel nezávislé volební komise Daúd Alí Nadžáfi ovšem už v neděli řekl, že byly škrtnuty hlasy z 447 hlasovacích místností. Hlasování v afghánských prezidentských volbách poznamenávají rozsáhlé podvody, které se postupně ukazují.

Britský list The Sunday Times informoval o zatím posledním, podle něhož pro současnou hlavu státu Hamída Karzáího měli hlasovat také všichni voliči v okrese Šorabak na jihu země. Háčkem je, že se tamní kmenoví vůdcové před volbami usnesli, že podpoří Karzáího protikandidáta Abdulláha Abdulláha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám