Hlavní obsah

Británie chce ukončit vyšetřování prodeje gripenů Praze

– Londýn

Britský protikorupční úřad SFO jedná s britským zbrojním koncernem BAE Systems o dohodě, která by uzavřela vyšetřování údajné korupce provázející dodávky stíhaček JAS-39 Gripen do České republiky a do JAR a dalších zbrojních systémů do Tanzanie. Napsal to v pondělí britský list The Times, podle něhož je možné, že by BAE Systems zaplatila vysokou pokutu, ale nepřiznala se ke korupci.

Článek

Jednou z projednávaných možností podle The Times je, že by koncern BAE byl potrestán pokutou za chyby v účetnictví a při zdaňování provizí prostředníkům. SFO by tak neobžaloval BAE z korupce a obě strany by se tak vyhnuly dlouhému a komplikovanému soudu.

Nedělník Mail On Sunday uvedl, že SFO dala BAE jeden měsíc na to, aby dohodu přijal. Pokuta by mohla dosahovat desítek miliónů liber (deset miliónů liber je asi 290 miliónů korun) vzhledem k tomu, že jde o kontrakty ve výši 2,5 miliardy liber. Do Tanzanie dodal BAE techniku pro řízení letového provozu za 28 miliónů liber, do JAR v roce 1999 letadla Hawk a Gripen za 1,5 miliardy liber a České republice pronajala gripeny asi za miliardu.

BAE Systems může hrozit soud

Pokud zbrojovka nabídku nepřijme, bude čelit obžalobě, píše nedělník. Zdroje BAE nicméně tvrdí, že žádné ultimátum nepadlo, a firma trvá na tom, že v době dodávek neporušila žádné zákony.

Mluvčí BAE Systems tvrzení britského tisku přímo nekomentoval. Uvedl jen, že "firma spolupracuje s vyšetřovateli a poskytuje, kdykoli je o to požádána, přístup k lidem a informacím". BAE podle něj podporuje "nekompromisní přístup v naději, že to uzavře vyšetřování, které pokračuje šestý rok".

Před třemi lety SFO zastavil prověřování podezřelých dodávek letadel Tornado do Saúdské Arábie a posléze prodejů zbraní do Kataru a Chile. Minulý týden britský list Daily Mail uvedl, že bylo zastaveno i zkoumání dodávek fregat do Rumunska.

Nyní se SFO snaží uzavřít i vyšetřování dodávek do ČR, Tanzanie a JAR.

Švédsko potvrdilo skryté platby

Švédská prokuratura v polovině června oznámila, že vyšetřování údajné korupce při prodeji gripenů uzavřela. Podíl Saab AB na úplatcích se jí prokázat nepodařilo, ale vyšetřování ve Švédsku prý potvrdilo, že BAE Systems prováděla rozsáhlé skryté platby při jednáních o nákupech gripenů v České republice, v Maďarsku a v Jihoafrické republice.

Na konci února byl v Rakousku zatčen tamější obchodník Alfons Mensdorff-Poilly, který údajně fungoval jako prostředník BAE. Nyní je vyšetřován na svobodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Altner nestihne svědčit v kauze gripeny

Advokát Zdeněk Altner se na dnešek omluvil z podání svědectví při šetření údajné korupce v kauze stíhaček Jas 39 - Gripen. Jako důvod policii sdělil,...

Výběr článků

Načítám