Hlavní obsah

Diamond Race nekončí, řidiči ale přišli po autech i o diamanty

Právo, Radim Vaculík

Ředitel závodu Diamond Race Milan Markovič v pátek Právu potvrdil, že akce pokračuje, ovšem úplně jinak, než měli její účastníci v plánu. Do cíle cesty dorazí v soukromém autobusu, bez svých aut i diamantů, které jim zabavila německá policie.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Akcelerace tohoto auta ohromila mnoho lidí, kteří se přišli na start podívat.

Článek

„Potom, co nám zabavili v Německu auta, jsme si z Česka nechali dovézt autobus a tím teď míříme do italského Merana, kde akce skončí. Takže pokračujeme dál, nenecháme se zlomit. Spousta lidí je malinko šťastná, že po letech cestují autobusem,“ uvedl s úsměvem Markovič s tím, že itinerář akce včetně domluvených hotelů stále platí..

Na druhou stranu ale nezakrýval své rozhořčení vůči německé policii a jejímu čtvrtečnímu zásahu, při kterém účastníkům závodu zabavila jejich luxusní auta.

„Dvanáct hodin, od druhé odpolední do druhé hodiny ráno, nás drželi na odstavném parkovišti, bez vody a bez jídla. Vzali nám všem doklady, nesměli jsme nikam odejít, zavřeli nám záchody, abychom je neušpinili, popisoval včerejší situaci Markovič.

Organizátoři akce už se proto obrátili i na německé právníky, s kterými budou řešit další kroky vůči německým orgánům, a to prý včetně případných žalob na náhradu škod způsobených čtvrtečním zadržením.

„Jsme občané Evropské unie a oni se k nám takto chovají. Příště se to třeba může stát i někomu, kdo tam přijede se škodovkou,“ varoval Markovič.

Policie zabavila i ceny pro vítěze

Incident s německými policisty podle něj začal ve čtvrtek odpoledne. „Přivedli nás na parkoviště, sebrali nám doklady, odjeli s nimi a vůbec se s námi nebavili. Následně za těmi účastníky, kteří kontrolami projeli a dojeli do domluveného hotelu, přijela kriminálka, měla bez razítka rukou napsaný papír, prolezla všem pokoje, vzala jim kamery, foťáky a dokonce nám vzali i ty diamanty,“ neskrýval svou naštvanost Markovič.

Přitom zmíněné diamanty byly hlavní cenou pro vítěze zmíněného závodu. Podle Markoviče se prý ani na hotelu policisté se závodníky nebavili, sebrali věci a odešli. Některé lidi prý dokonce na čas při prohlídkách pokojů spoutali.

„Dokonce některé z kluků, kteří už byli pod vlivem alkoholu, donutili, aby sedli do svých aut a odjeli s nimi na odstavné parkoviště a zabavili jim pak auta,“ podotkl Markovič. „Pořádně nevíme nic, proč, jak,“ uvedl Markovič.

Německá policie prý řidičům zadržených aut vyměřila na místě pokutu tisíc euro, sebrala jim auta i klíče od vozů, ale po zásahu přivolaných místních právníků prý nemuseli účastníci akce pokutu ihned platit a klíče, ovšem bez aut dostali zpět.

„S největší pravděpodobností ale ani potom tu pokutu platit nebudeme, právníci to dnes vyřizují, abychom těch tisíc euro nemuseli platit,“ dodal Markovič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám