Hlavní obsah

Některé malé strany se chtějí kvůli volbám soudit, přišly o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé malé strany zvažují vymáhat po státu náhradu za vzniklou škodu, pokud se předčasné volby do Sněmovny nebudou konat v původním termínu 9. a 10. října. Horká kampaň se měla rozpoutat právě v září a strany již za horentní sumy předplatily na měsíc inzerce, billboardy apod. Prvního září ale zároveň Ústavní soud vyhověl částečně stížnosti poslance Miloše Melčáka a konání voleb odložil.

Foto: Archiv, Právo

Předsedkyně Strany důstojného života Jana Volfová

Článek

Strana důstojného života, již podporuje expředseda ČSSD Miloš Zeman, zvažuje podání žádosti k ministerstvu financí o náhradu vzniklé škody. "Pokud tam neuspějeme, zvažujeme případně žalobu i na jednotlivé poslance,“ sdělila Novinkám šéfka strany Jana Volfová. Na mysli přitom měla především poslance ČSSD a ODS, kteří pro sporný ústavní zákon o zkrácení volebního období hlasovali.

"Zrušený zákon je jedním ze zmetků, které vyrobili naši zákonodárci. V důsledku jejich nekvalitní práce vznikají obrovské škody. To však není důvod zlobit se na Ústavní soud, ale na ty, kdo jsou za výrobu zmetku zodpovědní,“ vysvětluje strana. ÚS ale žádný zákon nezrušil, pouze pozastavil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta uspořádat volby ve stanoveném termínu.

Možnost podání žaloby na náhradu škody připustila podle serveru aktualne.cz i předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková. "Nebude to naše priorita, je ale možné, že až se poradím s kolegy, nějakou žalobu dáme," řekla bývalá europoslankyně.

Vandas to chce hnát až do Štrasburku

Extremisté ovšem hodlají své výhrady dotáhnout ještě dále. "Dělnická strana bude žalovat Českou republiku u mezinárodního soudu ve Štrasburku, pokud dojde k odložení říjnových parlamentních voleb," uvedl její předseda Tomáš Vandas v prohlášení. Náklady strany na předvolební kampaň prý dosahují stovek tisíc korun.

Žádné důsledky ze změny termínu voleb ale nebude vyvolávat strana Věci veřejné. "Kampaň je pro nás formou komunikace s voliči, pro nás to není žádná investice do budoucnosti,“ řekla mluvčí VV Petra Hrušová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám