Hlavní obsah

Dívku, která chce sama obeplout svět, budou zkoumat psychologové

Amsterodam

Třináctiletá nizozemská dívka Laura Dekkerová musí prozatím odložit svou cestu kolem světa, na kterou se chystala vyplout příští týden sama na jachtě. Soud v nizozemském Utrechtu v pátek totiž děvče svěřil na dva měsíce do péče úřadům, které jí plavbu nepovolily. Psychologové by měli prozkoumat, jestli je děvče natolik vyspělé, aby dvouletou riskantní cestu zvládlo. Informovaly o tom tiskové agentury.

Článek

Sociální pracovníci argumentovali tím, že Laura je příliš mladá na to, aby se mohla na náročnou plavbu vypravit. Podle některých psychologů by dlouhá samota či nedostatek spánku mohly vážně ohrozit a poškodit její vývoj a zdraví.

Dívka zatím zůstává u svého otce. Ten se o ni bude dál starat. O případném vyplutí ale rozhodovat nesmí. Zkušený jachtař Dick Dekker začal svou dceru učit plachtit, když jí byly čtyři roky. V jejím záměru stát se nejmladším člověkem, který sám obepluje svět, ji podporoval.

Děvče se v pátek k soudu nedostavilo. Rozsudek si vyslechl její otec. Ani on, ani rodinný právník ale verdikt bezprostředně nekomentovali.

Rekordmankou by byla i tak

Podle předsedající soudu by cesta byla pro dívku Lauřina věku riskantní. "Dostala by se do složitých situací, což by pro ni byla psychická i fyzická zkouška," uvedla soudkyně. Podle verdiktu dívčin stav v příštích týdnech prozkoumají odborníci. Mluvčí výboru na ochranu dětí Richard Bakker soudní rozhodnutí uvítal. Vyzval dívčina otce, aby "spolupracoval při Lauřině vyšetření a zajištění její bezpečnosti".

Do skončení dvouměsíčního dohledu úřadů by Laura měla mít za sebou své čtrnácté narozeniny. Pokud by pak na moře vyplula, dvouletou cestu by završila jako šestnáctiletá. Podle agentury DPA by i tak dosáhla rekordu a stala se nejmladším člověkem, který svět obeplul. Jen den před pátečním rozsudkem dosáhl rekordu v obeplutí planety sedmnáctiletý Američan.

Reklama

Výběr článků

Načítám