Hlavní obsah

Náhodný flirt na dovolené může zanechat následky na celý život

Právo, Tomáš Loskot

Alkohol, románky na jednu noc, sex. S pořádným vyhozením si z kopýtka a třeba i dobrodružstvími, na která si během roku mnoho letních turistů často ani netroufne pomyslet, je spojována dovolená v mysli řady lidí.

Foto: Profimedia.cz

Dovolená prosycená erotikou – tak si převážně mladí lidé představují ideálně prožité letní dny.

Článek

A lékaři trnou: už teď je totiž podle nich jisté, že řada výletníků si z prázdnin přiveze nechtěný suvenýr, který jim může zasáhnout celý život – pohlavní nemoc včetně viru HIV.

Turisté totiž na dovolené házejí za hlavu starosti, chtějí si ji užít naplno, a často si nepřipouštějí či podceňují zdravotní rizika.

Sex na jednu noc

„Pořádně to tam roztočíme. Nepochybuju, že se vrátím s pár pěknými skalpy,“ těšil se v odbavovací hale londýnského letiště Heathrow 24letý Peter, který mířil s partou kamarádů na středomořskou Mallorku a počítal s tím, že si tam do sytosti užije.

„Prázdniny jsou dobou, kdy hrozba nákazy a šíření pohlavních chorob prudce roste. Kombinace rizikových faktorů tomu nahrává: vědomí, že jsem v cizině, dobrá nálada, alkohol, to vše tlumí vědomí odpovědnosti,“ řekla lékařka Karen Rogstadová z Královské Nemocnice Hallamshire v Sheffieldu.

Foto: Profimedia.cz

Turisté na dovolené házejí starosti za hlavu a chtějí si ji na plno vychutnat, ale na zdravotní rizika při tom nemyslí.

Zejména mladí jsou v anonymním prostředí v cizině jak utržení ze řetězu. Průzkum chování turistů právě v Tenerife na Kanárských ostrovech ukázal, že polovina mladších 25 let tam měla sex s partnerem, kterého viděla poprvé v životě. Řada z nich si přitom chtěla vychutnat svůdné chvíle naplno a vynechala kondom.

Viagra jde na dračku

O tom, že turisté si dovolenou u moře běžně spojují se sexuálními úlovky, svědčí příklad lékárny v Dubrovníku, nejznámějším chorvatském turistickém centru.

Každou noc tu v sezóně vyprodají své zásoby viagry, afrodiziak, prezervativů a jiné antikoncepce, napsal chorvatský deník Jutarnji list.

Chorvatský týdeník Globus dokonce na svých stránkách otiskl „erotickou mapu“. Jsou na ní místa, kde si během letní sezóny dávají dostaveníčka milovníci skupinového sexu, kde gayové, kam se chodí lovit ženy z „dámských dovolenkových jízd“, kde lze koupit zábavní výlet na lodích, který je ale ve skutečnosti erotickou party atd.

Pozor na plážové mladíky

Mezi nebezpečné šiřitele přenosných chorob patří všude na světě místní mladíci, kterým se vrhají do náruče rozdychtěné dámy v nejlepších letech. Hoši se potom pyšní svými „zářezy na pažbě“, ale ženám jde často o zdraví.

Případ, kdy jedna veselá noc přišla roztouženou turistku draho, řešil před několika lety například soud v Austrálii. Šlo tehdy o muže z Demokratické republiky Kongo, který na pláži „ulovil“ dvě sexuchtivé Evropanky z Německa a Irska. Měl s nimi nechráněný sex a obě ženy nakazil HIV. Soud ho za to poslal na dvanáct let za mříže, ženám však zdraví už nikdo nevrátí.

Na neustálém šíření smrtícího HIV se v Evropě nejvíc podílejí turisté cestující do Středomoří. „Oblíbené turistické destinace, jako Řecko, Portugalsko a Španělsko, pravděpodobně

šíří HIV prostřednictvím turistů, kteří se nakazí během dovolené,“ řekl šéf mezinárodního týmu vědců sledujících šíření HIV turisty Dimitrios Paraskevis z aténské univerzity.

HIV nezná hranice. Je to globální epidemie… Bezpečný sex je nejlepší ochrana.
Dimitrios Paraskevis, aténská univerzita<br/>

Upozornil zároveň, že turisté by měli vzít rozum do hrsti a zvážit, zda jim prchavý zážitek slasti skutečně stojí za to.

Anketa

Máte zkušenosti s letním flirtem?
Ano, ale nikdy jsem nezašla/el daleko
21,4 %
Ano, ale chránil/a jsem se
7,6 %
Ano a ne vždy jsem byl/a opatrný/á
21 %
Ano, našla/el jsem tak dlouhodobý vztah
3 %
Neodsuzuji ostatní, ale sama/sám o letní flirt nestojím
33,2 %
Ne, prázdninové románky striktně odmítám
13,8 %
Celkem hlasovalo 8516 čtenářů.

Reklama

Související články

Kouření ročně zabije šest miliónů lidí

Kouření každoročně připraví ve světě o život šest miliónů lidí. Více než třetina z nich zemře na rakovinu. Světová ekonomika tak přijde ročně o 500 miliard...

Výběr článků

Načítám