Hlavní obsah

Íránské demonstranty znásilňovali i obušky a lahvemi

Teherán

Podezření, že íránští demonstranti obou pohlaví byli po zadržení znásilňování, se potvrdilo. Uvedl to v pátek jeden ze členů íránské parlamentní vyšetřovací komise, kterého citovala tisková agentura Reuters. S obviněním přišel už dříve jeden z poražených kandidátů na prezidenta, reformista Mahdí Karrúbí, ale vláda to popřela.

Článek

"Znásilnění některých zadržených pomocí obušku a lahve se potvrdilo," citovala internetová stránka Parlemannews nejmenovaného zákonodárce z vyšetřovací komise.

Předseda íránského parlamentu Alí Larídžání popřel 12. srpna podezření, že někteří ze zatčených demonstrantů byli ve věznicích znásilněni, jak 9. srpna uvedl Karrúbí. [celá zpráva]

Larídžání přesto minulý týden uvedl, že je připraven posoudit jakékoli dokumenty nebo jiné důkazy, které Karrúbí předloží.

V pondělí 24. srpna Karrúbí ocitoval výpověď análně zneužitého muže: „Byl jsem ve vězení, s páskou přes oči a přivázaný. Mlátili mě, až jsem skoro umřel, a provedli mi tu nejohavnější věc, kterou odmítají i bezvěrci a modláři. Odvážil jsem se o tom říct jen panu Karrúbímu.“[celá zpráva]

Podle Karrúbího jsou čtyři lidé pod podmínkou zajištění bezpečnosti připraveni před parlamentem vypovídat o tom, že byli ve vězení sexuálně zneužiti.

Demonstranty neřídili ze zahraničí

Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí současně ve čtvrtek uvedl, že masové demonstrace proti podezřelým výsledkům prezidentských voleb, v nichž obhájil prezidentské křeslo Mahmúd Ahmadínežád, nebyli podněcovány ze zahraničí, jak tvrdili zastánci tvrdé linie.

Několik předních představitelů opozice je přitom souzeno, že se spikli se zahraničními mocnostmi s cílem vyvolat nepokoje.

„Nebudu obviňovat vůdce současných incidentů, že by podléhali cizincům, USA nebo Velké Británii, dokud mi toto tvrzení nebude prokázáno,“ řekl ajatolláh v prohlášení, které bylo přečteno v televizi. Podle něj ale není pochyb, že nepokoje, při nichž zahynulo podle vládních údajů třicet osob, byly plánovány.

Reklama

Související články

Íránské demonstranty ve vězení znásilňovali

Jeden z poražených opozičních kandidátů z prezidentských voleb v Íránu Mahdí Karrúbí požaduje vyšetřit, jak se zacházelo s lidmi zadrženými při protestech po...

Výběr článků

Načítám