Hlavní obsah

Sedm nejužších domů na světě: turistické atrakce i cenné nemovitosti

Novinky, ČTK, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Je až podivuhodné, kolik světových měst se pyšní svými nejtitěrnějšími stavbami. Nejen, že na ně často míří hledáčky turistických fotoaparátů, ale prestižní zároveň zůstává v takových stavbách bydlet. V New Yorku se například prodává nejužší dům ve městě za bezmála padesát miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Nejužší dům v New Yorku se nachází v ulici Bedford Street a je vtěsnaný do bývalé uličky mezi domy č. 75 a 77.

Článek

Zarytého pragmatika by netradiční rozměry od koupě spíše odradily, naštěstí ale existuje dostatek snílků, kteří touží po životě v nejmenším prostoru ve městě. A tak jdou domy, které vznikly obvykle netradičními způsoby, na realitních trzích na dračku.

Romantika v Salcburku

Úzkými domy se pyšní mnoho světových měst. Asi nejbližší dům, kde byste se na šířku na podlahu nenatáhli, najdete v rakouském Salcburku. K nejužšímu domku v Mozartově rodném městě se zároveň váže romantická historie. Údajně si jej zbudoval chlapec, který marně žádal u otce své milé o svolení ke sňatku.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

V nejužším domku v Salcburku sídlí zlatnictví.

Bohatý muž, jenž nechtěl dát dceru chudému řemeslníkovi, stanovil jasnou podmínku svatby. Hoch musí vlastnit dům ve městě. Tak vznikl ve štěrbině mezi dvěma výstavnými vilami malý domek, který mladému páru přinesl štěstí. 

Amsterodam, Londýn i Saigon

Krásné stavby můžete vidět i v Amsterodamu, kde mezi ostatními barevnými domky působí jako nejmenší dílek skládačky.

Tmavomodrý domek v Londýně zase měří v nejužší části pouhých pět stop. Největší prostor si jeho nájemník užije v místě, kde se rozprostírá do šíře deseti stop. Při posledním prodeji byl tento domek oceněn na milión dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Nejužší dům v Amsterodamu (vlevo) a Saigonu (vpravo).

V Saigonu můžete obdivovat stavbu, která se zdvíhá do několika pater a ozvláštňují ji především výrazné balkóny. Kdyby se podařilo tuto "nudli" vyjmout ze sousedství dalších dvou staveb, vypadala by jako několikapatrová nosítka pro movité šejky.

Unikátní nejen svou útlostí, ale zároveň polohou, je domek v britském městečku Suffolk. Ten je vystavěn na parkovišti a celý nezabírá víc plochy, než by pokryla dvě zaparkovaná auta.

Foto: Profimedia.cz

Uzoučký dům zabírá v Suffolku pouhá dvě parkovací místa.

Stejně je tomu i u domu v italském městě Montepulciano. Ten vznikl uprostřed široké ulice a rozdělil ji tak do dvou částí. Jako si Italové nelámou hlavu s parkováním, neřeší ani výstavbu, a tak zde můžete obdivovat romantickou budovu ze všech stran. 

Foto: Profimedia.cz

Nejužší domek v italském městě Montepulciano

Údajně nejužší dům v New Yorku, který je široký 2,74 metru a dlouhý 12,8 metru, je v současnosti na prodej. Na rozdíl od jeho šířky však prodejní cena rozhodně malá není. Požadovaná cena totiž vyšplhala do výše 2,7 miliónu dolarů, což je více než 48 miliónů korun.

Cihlový domek z roku 1873 stojí v ulici Bedford Street vtěsnaný do úzkého prostoru bývalé uličky mezi domy číslo 75 a 77. Uzoučký domek je považován za místní zvláštnost a turisté si ho často fotografují. Malá pamětní deska na domě upomíná, že tu bydlela americká básnířka Edna Millayová a také známá antropoložka Margaret Meadová.

Realitní makléř Alex Nicholas uvedl, že je o tento dům poměrně velký zájem a že se má během jednoho dne sejít se třemi potenciálními kupci, kteří si ho chtějí prohlédnout. Současní majitelé koupili nemovitost v roce 2000 za 1,6 miliónu dolarů (asi 28,5 miliónu korun).

Vnitřní obytné prostory jsou velmi těsné i na newyorské poměry, stejně malé rozměry mají pokoje ve všech třech patrech. "Kvůli těmto nestandardním rozměrům domu si musí jeho obyvatelé velmi dobře promyslet, jak místnosti zařídí," upozornil Nicholas.

Složité zařizování pokojů

Webové stránky realitní kanceláře popisují dům jako vertikální řadu pokojů s kuchyní, jídelnou a salónkem v prvním patře, dvěma obývacími pokoji ve druhém patře a v posledním patře s ložnicí a sociálním zařízením. V prvním patře jsou navíc padací dvířka, která vedou do upraveného suterénu.

Dům má velká okna vepředu i vzadu, podkrovní střešní okno i malou předzahrádku, které mu propůjčují "vzdušnost, dostatek světla a osobité kouzlo", upozorňuje na jeho přednosti Nicholas. Předpokládá, že budoucí kupec požadovanou cenu zaplatí především kvůli jeho jedinečnosti, historii a umístění v jedné z nejslavnějších částí New Yorku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám