Hlavní obsah

Odvolací soud zmírnil tresty za útok lopatou, nebyl prý rasistický

Právo, rav, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský vrchní soud zmírnil tresty třem Romům z Karlovarska. Julius Horváth a Milan Pačan podle obžaloby předloni v zimě napadli pětatřicetiletého muže kvůli jeho rase. S tím se ale soud neztotožnil. Útočníci sice oběti nadávali do bílých sviní, napadli ale i Roma, který mu chtěl pomoci. Souzen byl i bývalý policista Milan Barkóci, který údajně ztěžoval vyšetřování a pokoušel se čin zakrýt.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Julius Horváth (vlevo) a Milan Pačan

Článek

Krajský soud v Plzni jim za to udělil po čtyřech letech vězení. Horváthovi byl trest zmírněn na dva a půl roku, Pačanovi a Barkócimu na tři roky.

Útočníci Horváth a Pačanem byli s rozsudkem spokojeni. Na dotaz novinářů shodně odpověděli: "Dobrý." Naopak policista Barkóci byl očividně rozhodnutím soudu rozladěn a s novináři se stejně jako jeho advokát odmítl bavit.

Oběť je v programu na ochranu svědků

Horváth a Pačan napadli v prosinci 2007 údery pěstí a kopy muže a zasadili mu 65 ran násadou od lopaty do obličeje a hrudníku. Přitom prý padaly výkřiky: „Zabiju tě, ty bílá svině.“ Barkóci přijel na místo jako velitel policejní hlídky a napadeného se pokoušel zastrašit.

"Měli tě tady zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat." Ovlivnit se ho prý pokusil i při výslechu. Napadený proto nejprve řekl, že upadl, později uvedl, že byl zbit neznámými Romy, ačkoliv útočníky znal.

Muž útok přežil jen zázrakem, byl zařazen do programu na ochranu svědků a vypovídal v utajení.

U dřívějšího soudu řekl, že Horvátha a Pačana poznal několik měsíců před útokem, když dělal provozního hotelu. Tehdy za ním přijeli a chtěli, zda by mohl sehnat drogy. To odmítl. O nějaký čas později mezi nimi došlo i ke slovnímu konfliktu.

Oba údajní útočníci popírali, že při útoku zazněla jakákoliv rasově motivovaná slova. Barkóci v minulosti popřel, že by napadenému vyhrožoval. Usvědčily ho ale policejní odposlechy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám