Hlavní obsah

Afghánistán sčítá hlasy, Karzáí vede jen těsně

Kábul
Aktualizováno

První výsledky sčítání hlasů v afghánských prezidentských volbách ukazují na velmi těsné vítězství dosavadní hlavy státu Hámida Karzáího. Zatím bylo spočítáno 10 procent odevzdaných hlasů.

Článek

Podle volební komise je z deseti procent spočítaných hlasů 212 tisíc pro Karzáího a 202 tisíce pro jeho rivala, bývalého ministra zahraničí Abdulláha Abdulláha.

Přetrvávají však nařčení z volebních podvodů. Volební komise prošetřuje téměř 800 stížností. Komise uvádí, že v 54 případech se jedná o velmi vážné podezření.

Finální součty budou známy až za několik týdnů. Pro vyhlášení vítěze v tomto kole je zapotřebí zisku minimálně padesáti procent hlasů.

Ohlašování průběžných součtů afghánských prezidentských předem je nutné brát s rezervou vzhledem k množství obvinění z podvodů, korupce a falšování volebních lístků, ale i k očekávané velmi nízké účasti voličů, zejména na jihu země.

Svůj náskok dopředu ohlašovali oba kandidáti. Abdulláh vyzval občany, aby na zveřejňování volebních odhadů reagovali v klidu.

"Apeluji na Afghánce, aby byli trpěliví a ukázali svou zodpovědnost. Myslím, že se lidé nechtějí uchýlit k násilí,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Volby v Afghánistánu provázely útoky

Ve čtvrtek v sedm hodin ráno místního času (4:30 SELČ) se v Afghánistánu otevřelo 6969 volebních místností. Na 17 miliónů Afghánců v nich mohlo až do 17 hodin...

Výběr článků

Načítám