Hlavní obsah

Které internetové připojení je pro domácnosti nejvýhodnější

Právo, Novinky, Martin Procházka, Miloslav Fišer

Pořídit si domů opravdu rychlý internet je v současné době na rozdíl od minulých let cenově mnohem dostupnější. Nejlevnější připojení, byť jen v akci platné osm měsíců, vyjde při rychlosti připojení osm megabitů na 245 korun měsíčně. Standardní ceny potom začínají na méně než pětistovce za měsíc.

Článek

Rychlost osm megabitů si ještě nedávno z cenových důvodů mohl dovolit málokdo. Rychlosti připojení jsou přitom už u všech společností, které nabízejí kabelový nebo ADSL internet, dostatečně vysoké pro komfortní práci i zábavu.

Nejvíce ušetří ti, kteří mají možnost pořídit si kabelový internet. Nový zákazník zaplatí u programu UPC 10M za prvních osm měsíců 245 korun měsíčně, poté 490 Kč. Rychlost připojení je až 10 megabitů za sekundu, což je více než dostatečné. Za trojnásobně rychlejší verzi UPC 30M se platí první půlrok 650 korun, poté cena o dvě stovky stoupne.

Akce platí do konce srpna a zvýhodněné ceny získáte jen při online objednávce na adrese společnosti. Chybou možná je, že nejnižší rychlost připojení začíná od osmi megabitů. Pro řadu klientů to může být zbytečně vysoká rychlost a někdy by se spokojili s nižší rychlostí, pokud by cena byla třeba o polovinu nižší. Tím by se zpřístupnil internet mnohem většímu množství lidí.

ADSL už bez poplatku za telefon

Ti, kdo kabelovou přípojku nemají, však nemusí zoufat. Až donedávna museli k internetovému připojení přes běžnou telefonní přípojku platit i měsíční paušál za pevnou telefonní linku, i když ji třeba vůbec nevyužívali.

Volání z pevné totiž využívá čím dál méně lidí. V současnosti ale není problém pořídit si ADSL připojení přes telefonní linku a paušál za volání neplatit. Je ale důležité vědět, že internet ADSL lze využít pouze s telefonní linkou. Pokud tedy linku nemáte, je třeba si ji nechat zřídit u O2, což lze téměř všude.

Telefónica O2 nabízí celkem tři programy, nejlevněji lze v současné době v akci pořídit službu O2 Internet s rychlostí připojení 8 megabitů. Vyjde na 600 korun měsíčně, po 12 měsících užívání cena stoupne na 750 Kč. Dvojnásobně rychlé připojení vyjde nyní na 750 korun, po roce užívání se zdraží na standardních 900 Kč.

K ADSL internetu televize zdarma

Hlavní výhodou koncepce služeb od O2 je možnost poskládat si všechny služby přesně podle vašich potřeb. Základem je vysokorychlostní ADSL internet, digitální televize či hlasový tarif pro volání z domova, ke kterým si zdarma můžete vybrat další služby.

K internetu tak například dostanete zadarmo službu O2TV Start s 11 digitálními programy (Nova, Prima, ČT 1, ČT 2, ČT 4, ČT 24, Nova Cinema, Z1, TV Barrandov, Prima Cool, O2 info). K televizi naopak bezplatné volání mezi dvěma mobilními čísly v rámci sítě O2.

Pokud si tedy například zákazník pořídí za 750 Kč měsíčně O2 Internet s rychlostí 8 Mbit/s, získá k tomu zdarma digitální televizi O2TV Start a za dalších 150 korun O2 Mobilní Internet, které bude možné používat například s notebookem na cestách. Samostatně by ale za pouhý mobilní internet zaplatil 750 Kč.

Šestnáctimegabitový ADSL internet vyjde na 900 Kč

Do 700 Kč měsíčně se s osmimegabitovým připojením vejdou například Volný a České radiokomunikace. Šestnáctimegabitový internet od Volný vyjde na 929 Kč, Radiokomunikace mají u ADSL nejvyšší rychlost dokonce 20 megabitů, platí se za ni necelých 900 korun.

Z poskytovatelů ADSL tak nyní vyjde nejvýhodněji Telefónica, po ročním užívání a skončení akce tohoto operátora se ale začnou vyplácet nabídky konkurence. Volný navíc nabízí první měsíc užívání internetu zdarma. U uváděných rychlostí internetu je dobré sledovat nejen to, jak rychle lze z internetu data stahovat (to je první, někdy jediná uváděná číslice, například u UPC 10M je to deset megabitů za sekundu), ale i druhý údaj, který se udává za lomítkem. Ten ukazuje, jak rychle lze data z počítače odeslat.

Pokud například na internet ukládáte velké soubory, třeba fotky, nebo posíláte objemné maily, na rychlosti dost záleží. Rychlost takzvaného uploadu se u jednotlivých poskytovatelů liší až trojnásobně. Zatímco u dvou programů O2 a u nižších nabídek Českých radiokomunikací a Volný je to 512 kilobitů za sekundu, u nejrychlejší UPC 30M je to 1536 kilobitů.

Limity dat zrušeny

Příznivou zprávou oproti dřívějšku je i to, že u žádného poskytovatele už neplatí omezení v podobě měsíčního limitu dat ke stažení. Nemusíte se tak bát, že vám při velkém objemu stahovaných dat internet zpomalí, nebo si za zachování rychlosti budete muset připlácet. Při objednání vysokorychlostního internetu je dobré informovat se o tom, kolik se platí za zřízení služby, případně za zapůjčení modemu.

UPC provádí instalaci za 1 korunu, zapůjčení modemu je po dobu využívání služby zdarma. Od poloviny září bude UPC nabízet možnost pronajmout si modem s wifi routerem, za který se bude platit nájemné v řádu desítek korun měsíčně. Připojovací poplatek činí 250 korun, pokud ale za internet platíte inkasem, klesne poplatek za připojení na 1 korunu.

Aktivace služby je u Volný zdarma. Výhodné je, že při uzavření smlouvy získáte za korunu modem do osobního vlastnictví, nejedná se tedy o pronájem. Za 1178 Kč si můžete od společnosti Volný koupit wifi modem. Zřízení služby zdarma nabízejí i České radiokomunikace. Pro používání jejich služeb je třeba pořídit si modem, do konce srpna mají v akci klasický modem za 99 Kč a wifi modem za 499 Kč. K tomu je třeba připočíst 169 korun za poštovné a balné.

Dobré je také sledovat, na jak dlouho se operátorovi při uzavření smlouvy upíšete. Nejdéle budete muset vydržet u O2 a Volného, a to dva roky. České radiokomuniakce a UPC vyžadují uzavřít smlouvu na rok.

Kolik stojí domácí připojení k internetu
Název připojeníRychlostCena
DownloadUpload
O2 Internet8192512600/750*
O2 Internet Plus16 384512750/900*
O2 Internet Pro16 384768900/1050*
Volný 8M Internet Extra8192512699
Volný 16 M Internet Extra16 384768929
ČRa Premium ADSL 20088192512699
ČRa Premium ADSL 200820 4801024899
UPC 10 M10 2401024245/490**
UPC 30 M30 0001536650/850***
* nižší cena platí 12 měsíců, poté se účtuje vyšší cena
** nižší cena platí prvních 8 měsíců užívání služby
*** nižší cena platí prvních 6 měsíců užívání služby

S mobilním připojením na internet odkudkoliv

Na cestách se k internetu můžete připojit buď z notebooku prostřednictvím mobilního telefonu či modemu nebo přímo z vašeho mobilního telefonu. Přestože se oba způsoby připojení zdají velice podobné, za internet v mobilu i notebooku si operátoři účtují různé poplatky.

Připojení je zpoplatněno buď pevným měsíčním paušálním poplatkem, nebo částkou odpovídající přenesenému počtu dat – případně času strávenému na internetu. Rozdíl v ceně můžeme vysledovat i u různých paušálních tarifů a předplacenek u jednoho operátora.

Mobilní připojení pracuje na jiném principu než vysokorychlostní internet a v současné době nabízí jako svou největší přednost dostupnost kdekoliv v ČR (99 % populace) a nevyžaduje dodatečné náklady (mobil se jednoduše spojí s počítačem).

Vysokorychlostní připojení je oproti tomu statické. To znamená, že internetová přípojka je pevně vázána k jednomu místu, potažmo počítačové sestavě. Výhodou je ovšem mnohonásobně vyšší rychlost, kterou vysokorychlostní internet oproti mobilnímu nabídne. Více informací naleznete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám