Hlavní obsah

Topolánek se Schwarzenbergem se hádají o vyhoštění ruských špiónů

Právo, dan, jov
Praha

Šéf ODS Mirek Topolánek uvedl, že vyhoštění dvou ruských diplomatů, kteří měli pracovat pro ruskou rozvědku, prosadil osobně ještě jako premiér, a to i přes odpor tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (nyní TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Schwarzenberg s Mirkem Topolánkem

Článek

Ten kontruje tím, že proti vyhoštění nic nenamítal, jen Topolánkovi bránil v unáhleném jednání.

Schwarzenberg již ve středu řekl Právu, že o vyhoštění se rozhodlo již na jaře, ale došlo k němu z taktických důvodů až po skončení českého předsednictví EU.

„Vzhledem k tomu, že jsem to prosadil i přes odpor ministerstva zahraničních věcí, tedy i Karla Schwarzenberga, nemám potřebu nic dodávat,“ sdělil Topolánek Právu.

„Aktivity proti českému státu byly evidentní, důkazy nezvratné a tichá procedura vyhoštění adekvátní,“ míní Topolánek. „Ruská reakce je skandální, nepatřičná a výmluvná. Musíme zakročit proti zpravodajským aktivitám proti českému státu důsledně a tvrdě. Nejsme už ruská kolonie,“ dodal expremiér.

Schwarzenberg tvrdí, že proti vyhoštění nic nenamítal, rozporoval jen načasování. „On (Topolánek) to chtěl udělat hned, já jsem tehdy jen říkal, že by bylo rozumné z politických důvodů to udělat až po summitu (EU–Rusko). Říkal jsem, že je jedno, když je vyhodíme až za tři týdny.“

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil vyhoštění dvou ruských diplomatů za provokaci. Rusko „za trest“ vypovědělo dva české diplomaty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám