Hlavní obsah

Slovensko odmítlo vpustit maďarského prezidenta, ten raději cestu zrušil

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Maďarský prezident László Sólyom se kvůli zákazu slovenské vlády nezúčastnil odhalení sochy sv. Štepána v Komárně. Přišel pěšky do středu mostu mezi maďarským Komáromem a slovenským Komárnem, kde uskutečnil improvizovanou tiskovou konferenci a vrátil se na maďarskou stranu mostu.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Maďarský prezident Sólyom jde pěšky do prostřed hraničního mostu.

Článek

„Pán prezident nebojte se, pojďte nás podpořit,“ křičel na Sólyoma Maďar z Komárna. „Já bych přišel, ale nepustí mně,“ odpověděl Sólyom. Prezident uvedl, že na hranicích ho zastihla nóta slovenského ministerstva zahraničí, že mu v pátek zakázali vstup na slovenské území.

Sólyom prohlásil, že takový krok nemůže maďarská strana nechat bez povšimnutí. „Naše odpověď určitě nebude v podobném stylu,“ dodal. Sólyom upozornil, že Slovensko není čistým národním státem a na jeho území žijí i národnostní menšiny. Na dresu slovenského jazykového zákona poznamenal: „Násilná asimilace a likvidace jazyků menšin se odehrávala v 19. století.“ 

„Mezi dvěma spřátelenými zeměmi to je bezprecedentní krok a je to akt, který se nedá vysvětlit,“ reagoval. Sólyom vyjádřil přesvědčení, že jeho přítomnost na slavnosti by neohrozila bezpečnost, jak tvrdí slovenská strana.

„Slovenská strana ví moji plánované návštěvě minimálně dva měsíce. Až poslední dni vypukla hysterie na úrovni nejvyšších slovenských představitelů. Věřím, že to není neodráží emoce obyvatelstva Slovenska,“ uvedl Sólyom.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Socha sv.Štěpána v Komárně

Prezident chtěl ve svém projevu uvést, že sv.Štěpán byl společným králem Maďarů a Slováků. Projev nakonec přečetl maďarský velvyslanec. Několik Slováků na náměstí pískalo a drželo nad hlavami transparenty „Uhersko skončilo v roce 1918“. Maďaři byli pobouřeni, že Sólyoma nevpustili na území. „Je to hanba. To jsem fakt nevěřila, že ho nepustí,“ řekla Právu Anna Farkasová z Komárna.

Reklama

Výběr článků

Načítám