Hlavní obsah

Skotsko propustilo atentátníka z Lockerbie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh/Glasgow
Aktualizováno

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill oznámil, že souhlasí s propuštěním Libyjce, který byl odsouzen na doživotí za podíl na atentátu na Boeing 747 společnosti PanAm, při kterém u skotského Lockerbie zahynulo 270 lidí. Rozhodl se k tomu na základě zdravotního stavu vězně, který podle vyšetření lékařů zemře do tří měsíců. Má rakovinu prostaty v posledním stádiu.

Skotská vláda propustila Libyjce vězněného za Lockerbie Video: ČTK

 
Článek

Abdal Basat Alí Muhammad Midžrahí byl ovšem propuštěn z vězení ještě před oficiálním oznámením. Tento lapsus v kauzalitě byl dán tím, že Kenny MacAskill své složité rozhodnutí dlouho vysvětloval: "Je to moje odpovědnost a moje rozhodnutí, jen moje." Podtrhl přitom, že odsuzuje terorismus, a že se rozhodl pouze na základě lékařských vyšetření, protože neexistuje lék proti nemoci, kterou Libyjec trpí.

Očekává se, že Midžrahí ještě večer přiletí do Libye, kam se tedy dostane ještě před ramadánem.

Současně sdělil, že zamítl žádost Libye o transfer do libyjské věznice, ale že se muže rozhodl propustit kvůli nemoci. Uvedl přitom, že rány způsobené atentátem zůstávají otevřené.

MacAskill uvedl, že se sešel se všemi lidmi, kterých se případ týká, včetně příbuzných obětí ve Skotsku, se sestrou španělské letušky a ve videokonferenci i s příbuznými amerických obětí. Přitom si uvědomil, že pro ně je bolest stále živá.

Abdal Basat Alí Muhammad Midžrahí pykal za podíl na vraždě 259 lidí z paluby letadla a jedenácti obyvatel vesnice Lockerbie, na kterou stroj po výbuchu pumy dopadl. Zatím si odseděl osm let.  Neměl být propuštěn dříve než za 27 let.

MacAskill řekl ve středu, že už informoval rodiny a další zainteresované, že dosáhl v případu závěru a umožní jeho předání do Libye. Podle BBC se dá čekat, že už strávil svou poslední noc ve skotském vězení.

Pozůstalí byli proti a MacAskill čelil také velkému tlaku ze strany USA. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová uvedla, že Midžrahího propuštění by bylo "naprostou chybou“. MacAskill jednal jednal i s Clintonovou.

Sedm amerických senátorů včetně demokratů Edwarda Kennedyho a Johna Kerryho se už v dopise obrátili na skotskou vládu, aby rozhodnutí zvrátila. [celá zpráva]

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

MacAskillův mluvčí ale uvedl, že rozhodnutí je postaveno na "jasných důkazech a žádných dalších faktorech“. Atentátník se už vzdal v případu druhého odvolání, což je podmínkou pro repatriaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám