Hlavní obsah

Volby v Afghánistánu provázely útoky

Novinky, BBC,
Kábul
Aktualizováno

Ve čtvrtek v sedm hodin ráno místního času (4:30 SELČ) se v Afghánistánu otevřelo 6969 volebních místností. Na 17 miliónů Afghánců v nich mohlo až do 17 hodin odevzdat hlasy pro příštího prezidenta, ale volí se i místní představitelé. Volby se konají za mimořádných bezpečnostních opatření. Nasazeno bylo 300 000 zahraničních i místních vojáků a policistů. Přesto byly zaznamenány útoky.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Afghánci čekají před volební místností.

Článek

O útocích informovala afghánská nezávislá tisková agentura Pejhwok Afghan News, která bojkotovala zákaz informovat o útocích, aby se neodradili voliči. Její zprávy však podle CNN nešly ověřit. [celá zpráva]. Prezident Hamíd Karzáí později doplnil, že se v 15 provinciích událo 73 útoků. Zemřelo až pět desítek lidí.

Na východě Afghánistánu byl zabit americký voják, což potvrdila americká armáda. Těžké boje už druhý den probíhaly na severu země v Baghlánu, kde byl ve středu zabit policejní šéf. Na město dopadaly rakety. Místní obyvatelé se báli vyjít na ulice.

Výbuchy otřásly i Gardízem, na jehož okraj dopadly čtyři rakety. Ve městě také explodovala nastražená nálož.

Násilí bylo zaznamenáno i v dalších oblastech. Dopady raket a granátů byly hlášeny z provincií Lógar, Kandahár, Ghazní a Hílmand, kde jsou radikálové nejaktivnější. V provinciích Dajkundi, Kunar a Núristán zůstaly některé volební místnosti z bezpečnostních důvodů uzavřeny.

V Kábulu byly ulice prázdné po útocích z předchozích dnů. Po přestřelce tam nalezli mrtvá těla dvou radikálů.

Předběžné výsledky v sobotu

Původně se měly volební místnosti uzavřít v 16 hodin místního času, nakonec ale vláda rozhodla ponechat je otevřené o hodinu déle. Předběžné výsledky se čekají v sobotu. 

Foto: Oleg Popov, Reuters

Afghánský policista prohledává jednoho z voličů před vstupem do hlasovací místnosti.

Podle afghánských vládních zdrojů byly do naprosté většiny volebních místností dodány i volební lístky.

Zatím ale není jasné, jak vysoká byla účast na jihu země, který je baštou Tálibánu, podle zpravodajů se však i tam tvořily před hlasovacími místnostmi fronty. Radikálové vyzvali k bojkotu voleb. Podle televize Al-Džazíra by mohla být účast 40, ale taky možná jen 30 procent.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Prezident Hámid Karzáí ukazuje po hlasování barvu na ukazováčku, která potvrzuje, že volič odevzdal hlas a nemůže jít volit podruhé.

Dosavadní prezident má šanci uspět 

Favoritem je současný prezident Hámid Karzaí, přestože čelí velké kritice kvůli touze udržet si moc, korupci a vazbám na narkomafii, je to však Paštun, což je nejpočetnější etnikum v zemi. Čeká se, že dostane 45 procent hlasů. Pokud kandidát nezíská přes 50 procent, bude se v říjnu konat druhé kolo voleb. Karzáí ale tvrdí, že vítězství v prvním kole je v zájmu národa.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánské ženy před volební místností na kábulské policejní stanici

Největším Karzáíovým konkurentem je bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh. Snaží se získat hlasy napříč celým voličským spektrem. Pomoci mu může spojení s jedním monarchistou a to, že měl blízko k jednomu z velkých velitelů bojujících proti Sovětům. Má snahy zavést parlamentní demokracii a omezit moc místních vojevůdců. Očekává se, že dostane 25 procent hlasů.

Foto: Reuters

Hámid Karzáí volí.

Mezi třiceti kandidáty je i bývalý ministr financí Paštun Ašraf Ghaní Ahamdzai, bývalý ministr plánování nebo bývalý velitel Tálibánu, který usiluje o mírovou dohodu s vládou.

Kromě prezidenta se volí ještě provinční rady, o 420 křesel usiluje 3000 kandidátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám