Hlavní obsah

Nová myš od Logitechu dovede pracovat na skle i extrémně lesklém povrchu

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Logitech ve středu odhalila novou technologii pro počítačové myši, díky které s ní můžete pracovat i na místech, kde jiné technologie selhávají. Žádný problém by tak této periferii neměla činit práce na skleněné desce stolu nebo lesklém povrchu. Obdobnou technologii představil Microsoft ale už před rokem.

Foto: Novinky

Nové myši společnosti Logitech s technologií Darkfield

Článek

Podle průzkumu společnosti Logitech má více než 40 procent lidí ve svých domovech po celém světě skleněnou desku pracovního stolu. Většina z nich navíc dává stále více přednost snadno přenosným laptopům a miniaturním netbookům.

Na cestách jim však v používání běžné myši mohou bránit různé typy povrchů, jako je žula, drsný koberec nebo lakované dřevo, protože většina myší na nich nedokáže vůbec pracovat. A právě na jakémkoliv problematickém povrchu by měly být schopné pracovat myši společnosti Logitech s technologií Darkfield Laser Tracking.

Jak to celé funguje

Běžná technologie laserového snímače počítačové myši pracuje tak, že detekuje miniaturní texturu povrchu, na kterém pracuje. Čím více nepravidelností na něm je, tím je pro senzor jednodušší určit orientační body k přesnému zaměření pohybu.

To ale neplatí na vysoce lesklém povrchu, který je prakticky úplně plochý a nenabídne tedy mnoho detailů k zachycení. Technologie Darkfield proto vychází z osvětlení se zástinem, které je používáno v laboratořích po celém světě k detekci nejobtížněji viditelných částic pod mikroskopem.

Senzor s touto technologií vnímá sklo a lesklý povrch jako tmavou plochu. Poté se snaží zaměřit na miniaturní škrábance a mikroskopické zbytky prachových částic, podle kterých následně přesně určí pohyb kurzoru.

Společně s technologií Darkfield představila společnost Logitech také dvě nové počítačové myši, které ji využívají. Větší model Performance Mouse MX je určen pro stolní počítače a miniaturní Anywhere Mouse MX pro práci s notebookem.

Nové myši pod drobnohledem

Myš Logitech Performance Mouse MX je ergonomicky tvarovaná pro použití v pravé ruce. S počítačem komunikuje bezdrátově pomocí miniaturního USB přijímače. Nabíjet periferii můžete přímo ze zásuvky nebo z USB, a to i v případě, že myš zrovna používáte. Palcem na myši můžete ovládat až čtyři programovatelná tlačítka, pomocí nichž můžete například zoomovat, nebo přepínat mezi různými aplikacemi.

Foto: Novinky

Technologie Darkfield

Model Logitech Anywhere Mouse MX, který je také vybaven technologií Darkfield, nabídne všechny přednosti, jako jeho větší ekvivalent. Díky svému tvaru je periferie vhodná pro použití v pravé i levé ruce, a to především na cestách. Vybavena je dvěma tlačítky vpřed a vzad, které ovládáte palcem, pro rychlejší práci s internetovými stránkami a dokumenty.

Foto: Novinky

Technologie Darkfield

Hlavní překážkou pro rozšíření technologie Darkfield od Logitechu bude především pořizovací cena. Ta je podle oficiálních informací výrobce stanovena na 3 390 Kč za větší model Performance Mouse MX. Za notebookovou variantu Anywhere Mouse MX zaplatí případný zájemce 2 740 korun.

Obdobná technologie počítačových myší BlueTrack od společnosti Microsoft je na trhu již rok. Její výhoda tkví především v nižší pořizovací ceně. Samotnou myš můžete koupit již pod tisíc korun a set klávesnice i myši stojí okolo 1 300 Kč. [celá zpráva]

Periferie s technologií BlueTrack od Microsoftu
Většina BlueTrackových periferií si klade za úkol snadnou mobilitu, a proto jsou bezdrátové. Výjimkou není ani model Wireless Mouse 5000, který je vybaven bezdrátovým USB přijímačem. Myš má ergonomický design s gumovými ploškami pro lepší oporu ruky. Design umožňuje pohodlné ovládání, ale je určen především pro praváky.
Pro praváky i leváky je určena bezdrátová myš Wireless Mouse 6000. Ta je vybavena miniaturním USB přijímačem, který můžete jednoduše uložit do jejího těla, pokud myš zrovna nepoužíváte. Periferie je tedy vhodná především jako doplněk k notebooku na cestách. S jednou tužkovou baterií vydrží pracovat až deset měsíců.
Technologii BlueTrack využijí u počítače i hráči. Model SideWinder X8 patří k jedněm z nejrychlejších myší na trhu. Modrý LED senzor s rozlišením až 4000 dpi snímá rychlostí až 13 000 snímků/s, což umožňuje pohybovat myší rychlostí až 120 palců/s se zrychlením až 75 G při plynulém pohybu kurzoru. Periferie pracuje bezdrátově díky jedné tužkové baterii, při vybití ji ale můžete připojit pomocí speciálního kabelu k počítači a dál nerušeně hrát.
Kromě samotných myší s technologií BlueTrack Microsoft nabízí také celé sety k počítači. Jedním z nich je i Wireless Desktop 3000. Klávesnice i myš komunikují s počítačem pomocí bezdrátového USB přijímače na principu radiových vln. Klávesnice je navíc vybavena speciálními klávesami, které v nejnovějších Windows usnadní práci s multimédii, webovými stránkami, i orientaci v samotném operačním systému.
Novinkou mezi počítačovými sety je Wireless Desktop 5000. Ergonomická klávesnice je navržena tak, aby práce s ní byla co nejvíce pohodlná. Tomu dopomáhá například měkká předložka s jemně pogumovaným povrchem. Zajímavé jsou i speciální funkce, jež je možno využívat ve Vistách a Windows 7, jako je 3D zobrazení otevřených oken nebo snadné otevření aplikací v oblasti rychlého spuštění jedinou klávesou.

Historie počítačové myši

Historie počítačové myši sahá do 60. let minulého století, kdy Dr. Douglas C. Engelbart a jeho tým na Stanfordském výzkumném institutu (SRI – Stanford Research Institute) vytvořili původní mechanické ukazovací zařízení, které se obecně považuje za první myš.

Devátého prosince byla počítačová myš poprvé představena veřejnosti. Během události, která je často označována jako „Matka všech prezentací“, představil Engelbart a jeho 17 kolegů ze SRI 90minutovou demonstraci pro veřejnost na konferenci Fall Joint Computer Conference v San Francisku.

V lednu roku 1983 společnost Apple představila počítač Apple Lisa za 9 995 USD s prvním grafickým rozhraním, které používá myš. I když Lisa nebyla úspěšná komerčně, položila základ pro uvedení osobního počítače Macintosh. Druhého května tohoto roku Microsoft představuje myš Microsoft Mouse. Říká se jí „zelenooká myš“ kvůli dvěma zeleným tlačítkům a prodávala se za 195 USD.

V roce 1999 představil redmondský softwarový gigant nový princip snímání pohybu myši pomocí optického senzoru, díky kterému prakticky během několika dalších let vymizely běžné kuličkové myši. O slovo se v roce 2005 začal hlásit laserový snímač, který většina myší používá dodnes. Více se dozvíte ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám