Hlavní obsah

Vzpoura kolem Okamury, CK Fischer kvůli němu opouští asociaci

Novinky, Tomáš Holý, Tomáš Reiner
Praha
Aktualizováno

Atmosféra mezi tuzemskými cestovními kancelářemi během letošního léta vře. Kromě bídné sezóny, která je podle statistik nejhorší za několik let, se ke špatné náladě cestovek přidává Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Jejím viceprezidentem a mluvčím je mediálně známý Tomio Okamura. Například CK Fischer rozčílil natolik, že se rozhodla asociaci opustit.

Foto: Jan Rasch , ČTK

Tomio Okamura

Článek

Tomio Okamura denně zásobuje média svými zprávami, kromě kuriozit z cestovního ruchu informuje i o úpadcích cestovek. Navíc často jménem asociace vydává nejrůznější prohlášení. To se však již přestalo líbit jedné z největších kanceláří v tuzemsku CK Fischer.

"Konkrétně CK Fischer zásadně nesouhlasí s řadou prohlášení pana Tomia Okamury. Jeho postoje, prezentované jako postoje celé asociace, jsou podle našeho názoru pouze jeho osobními názory. Často vůbec nepřísluší asociaci, pan Okamura vystupuje jako mluvčí některých cestovních kanceláří, které jsou v problémech a porušují kodex AČCKA, jejich chování obhajuje atd.,“ vysvětlil rozhodnutí cestovky opustit AČCKA její mluvčí Daniel Plovajko. CK Fischer opustí asociaci ke konci září.

Již před několika dny se proti jednání Tomia Okamury ohradila konkurenční Asociace cestovních kanceláří (ACK). Podle ní je Okamurovo jednání neetické a protiprávní. Jeho vyjádření prý mohou přivodit materiální i nemateriální újmy jiným cestovkám.

Okamura: CK Fischer nebyla týmovým hráčem

Okamura to odmítl. "Je nám líto, že se ukázalo, že CK Fischer není týmovým hráčem, který by se chtěl spolu s ostatními podílet na budování dobrého jména cestovního ruchu v České republice,“ reagoval pro Novinky s poznámkou, že CK Fischer už asi před půl rokem z jedné asociace vystoupila. 

„Důrazně se ohrazujeme proti tomu, že jsou zpochybňovány svobodné tajné volby, tzn. hlasy více než dvou set majitelů či ředitelů cestovních kanceláří, které jsou členem naší asociace,“ poznamenal dál Okamura. Doplnil, že CK Fischer se posledního volebního kongresu ani neúčastnila a všech devět členů prezidia AČCKA pracuje dobrovolně a zcela zdarma.

Spory mezi asociacemi na vrcholu léta

Nálada mezi cestovkami je tak uprostřed léta nevraživá. Kromě zmíněných sporů totiž musí kanceláře řešit nedostatek klientů, kteří očividně šetří a méně jezdí do zahraničí na dovolenou. V posledních týdnech totiž zkrachovalo několik kanceláří, vůbec největším bankrotem za posledních několik let byl pád CK Tomi Tour, která je spojená s tváří Václava Fischera.

Navíc podle Českého statistického úřadu letos skomírá i cestovní ruch v tuzemsku. Z posledních statistik vyplývá, že druhé čtvrtletí letošního roku bylo nejhorší od přelomu tisíciletí. Cizinců v ČR ubylo téměř o devět procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám