Hlavní obsah

Rusko zadrželo osm únosců lodi Arctic Sea

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko v souvislosti s únosem lodě Arctic Sea zatklo osm lidí. Oznámil to v úterý ruský ministr obrany Anatolij Serďukov. Zadrženi byli občané Ruska, Estonska a Lotyšska, uvedla agentura Interfax.

Foto: Profimedia.cz

Loď Arctic Sea

Článek

Serďukov uvedl, že osm podezřelých bylo zadrženo bez jediného výstřelu. Zadržela je posádka ruské válečné lodi Ladnyj, která osvobodila posádku unesené lodi. Podle Serďukova šlo o koordinovanou operaci. Zadrženo bylo osm lidí, kteří nepatřili k posádce, čtyři Estonci, dva Lotyši a dva Rusové. Úřady obou pobaltských zemí zatím ale nemají informace o zadržení svých občanů. 

Tito lidé jsou podle ministra podezřelí, že 24. července unesli v Baltském moři loď Arctic Sea ve švédských výsostných vodách. K nákladní lodi připluli v člunu, když se dostali na palubu Arctic Sea, ohrožovali námořníky zbraněmi. Nařídili pak posádce, kam má s lodí plout.

Už v pondělí Serďukov oznámil, že se zmizelou loď, která měla dopravit dřevo do Alžírska, podařilo najít „Dnes v jednu hodinu ráno moskevského času byla Arctic Sea objevena 300 mil od souostroví Kapverdy. Posádka je celá, všichni jsou živí,“ uvedl tehdy ministr. [celá zpráva]

Rusku pomáhalo NATO

Serďukov také uvedl, že Rusko při pátrání po lodi spolupracovalo s NATO. Také uvedl, že  existovaly dvě vyšetřovací varianty, podle první byla loď unesena v Baltu, podle druhé u portugalských břehů. Rusko se přiklonilo k první s tím, že piráti nechali loď až k portugalským břehům plout podle původního kursu, aby to nevzbudilo pozornost. Pak ale loď nepokračovala ke Gibraltaru, ale do Atlantiku, až byla objevena u Kapverdských ostrovů.

Důvod únosu není znám. Zmizení lodi ale vedlo k divokým spekulacím. Podle jedné přepravovala citlivý vojenský materiál, proto byla unesena. Podle některých zpráv se mělo zabránit proději citlivého - možná radioaktivního - materiálu do nespolehlivých rukou.

Únos byl v jistém ohledu "rekordní“: bylo to poprvé v moderní historii, co takto beze stopy zmizela loď v evropských vodách.

Reklama

Související témata:

Související články

Ztracenou loď objevili u Kapverdských ostrovů

Tajemně zmizelá loď Arctic Sea s ruskou posádkou prý byla zpozorována u Kapverd, ostrovního státu ležícího asi 620 kilometrů západně od pobřeží Afriky. Napsal...

Výběr článků

Načítám