Hlavní obsah

Stíhání Urbanové zastaveno, v kauze Čunek neříkala pravdu, ale neúmyslně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stíhání Marcely Urbanové, která čelila obvinění z křivé výpovědi v údajné korupční aféře bývalého šéfa lidovců Jiřího Čunka, bylo zastaveno. Státní zástupkyně rozhodla, že Urbanová vypovídala sice nepravdivě, neprokázalo se však, že tak činila úmyslně, informovala mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Urbanové hrozily až tři roky vězení.

Článek

Bývalá Čunkova sekretářka byla obviněna vloni v červnu. Podle policie nemluvila pravdu, když popisovala okolnosti, za kterých Čunek v roce 2002 coby starosta Vsetína údajně přijal půlmiliónový úplatek.

Ačkoli bylo podle Zenklové prokázáno, že Urbanová v kauze vypovídala "jednoznačně nepravdivě ohledně okolností motivu a důvodů údajného převzetí peněz“, neučinila tak úmyslně.

Jakým právem může někdo zpochybňovat mé svědectví a tvrdit, že je nepravdivé, když to neprokázal?
Marcela Urbanová

"Za tyto okolnosti státní zástupkyně považovala zejména skutečnost, že obviněná nebyla oznamovatelkou trestného činu, její složité vztahy s Jiřím Čunkem a mediálně nadstandardní sledování věci, které způsobily, že o konkrétních detailech a skutečnostech vypovídala již neúmyslně zkresleně,“ uvádí ve své zprávě státního zastupitelství.

Urbanová: S cejchem lháře se nesmířím

Sama Urbanová, která byla stíhaná od loňského června, však z rozhodnutí příliš nadšená není. Nelíbí se jí totiž odůvodnění, které městské státní zastupitelství zveřejnilo.

"Jakým právem může někdo zpochybňovat mé svědectví a tvrdit, že je nepravdivé, když to neprokázal. Pro mě je úmyslná a neúmyslná lež vždycky lež,“ reagovala včera pro Právo Urbanová.

"Těší mě, že stíhání bylo zastaveno, ale s cejchem lháře se rozhodně nesmířím,“ konstatovala. Proti rozhodnutí státní zástupkyně, které není pravomocné, si tak nejspíš podá stížnost.

Rozhodnutí zatím není pravomocné a Urbanová i Čunek mohou proti němu podat odvolání k Městskému státnímu zastupitelství v Praze. 

Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou více než rok. Policie tehdejšího lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H Real. Žalobce Arif Salichov však stíhání Čunka opakovaně zastavil s vysvětlením, že se trestný čin nestal. Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil, v lednu však znovu a za jiných okolností oznámil odchod. Důsledkem Čunkovy kauzy je řada dalších trestních stíhání a žalob. Důležitou roli v nich mnohdy hrála právě Urbanová.

Čunek si v průběhu soudních pří stěžoval na přístup vyšetřovatelů a že jeho případ je zpolitizovaný. Kvůli kauze se podle něj nemohl ani plně věnovat svěřenému úřadu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám