Hlavní obsah

Do řeky Otavy spadlo letadlo, manželé a pilot zemřeli, dcera bojuje o život

Právo, Pavel Orholz
Strakonice
Aktualizováno

Pilot a manželský pár zemřeli v neděli v troskách letadla Cessna ve Strakonicích Podskalí. Desetiletá dcera utrpěla velmi vážná zranění a záchranáři ji přepravili vrtulníkem nejprve do českobudějovické nemocnice a potom do pražského Motola. Letadlo havarovalo na břehu řeky Otavy před desátou hodinou, když se vracelo z vyhlídkového letu nad městem.

Článek

"Letadlo se zřítilo u tenisových kurtů ve Strakonicích Podskalí před desátou hodinou přímo do řeky Otavy. Tři osoby na palubě zemřely a malé dítě bylo zraněné,“ potvrdil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Místo nehody se nachází asi dva kilometry od Strakonic. Letadlo je z poloviny ve vodě. Příčiny nehody se vyšetřují.

První u zříceného letadla byli kajakáři z Roudnice nad Labem, kteří měli v místě neštěstí soustředění.

"Zrovna jsem se připravoval na trénink, když jsem slyšel obrovskou ránu. Pak zahlédl zřícené letadlo, odhodil jsem kajak a plavali jsme k němu. Na místě jsem uviděl muže, snažil jsem se mu nahmatat puls na krkavici, ale už nejevil známky života. Snažili jsme se pomoci jeho holčičce, která byla v hrozném stavu, byla při vědomí, plakala a naříkala po matce. Komunikovali jsem s ní a čekali na příjezd záchranářů, protože ostatní z posádky nejevili známky života,“ řekl Právu trenér kajakářů Aleš Sedlmaier. 

Foto: ČTK

"Desetileté děvče je v ohrožení života," řekla ČTK mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová. "První výsledky ukazují na vážné poranění plic a mimo jiné i četné zlomeniny po celém těle," doplnila.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Vrak lehlého letadla, které se zřítilo do Otavy

Letadlo řídil zkušený pilot

Stroj odstartoval ze strakonického letiště po 07:00, havaroval při návratu, několik minut před přistáním, řekl pracovník letiště František Přibil. Uvedl, že letadlo patřilo tamnímu aeroklubu.

Podle informací Práva vyrážela rodina na okružní let nad Strakonicemi a měl to být dárek od manželky muži k padesátinám. Letadlo řídil zkušený 34letý pilot.

"Co se týká letadla bylo v naprostém pořádku. Pilot měl patřičné kvalifikace a za sebou stovky letů. Byl to čtyřiatřicetiletý perspektivní člověk. Spojení s letadlem jsme ztratili asi minutu před havárií a nehoda se stala přibližně čtyři sta metrů od přistávací plochy,“ uvedl František Přibyl, vedoucí leteckého provozu Letiště Strakonice.

Poznamenal, že podobné vyhlídkové lety pořádá místní aeroklub už desítky let. "Bez takovéto nehody tu létáme už třicet let. Vůbec si to nedokážeme vysvětlit,“ doplnil Přibyl.

Příčinu neštěstí vyšetřuje i Ústav pro odborné zjišťování leteckých nehod a čeká se především na expertízu motoru. „Jakékoliv závěry jsou předčasné. Podle svědků však vynechával letadlu před pádem zřejmě motor. Takže budeme čekat i na jeho expertizu,“ upozornil inspektor Milan Pecník.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Vrak lehlého letadla, které se zřítilo do Otavy

V pátek havarovala Cessna v Letňanech

Za poslední tři dny je to už druhá nehoda letadla Cessna. V pátek hodinu po poledni havaroval tento typ letadla v pražských Letňanech. Tři osoby byly lehce zraněny, jeden člověk středně těžce.

Podle zpravodaje ČTK na místě bylo příčinou nehody špatné přistání. "Stroji se při přistání zlomil podvozek," komentoval příčinu nehody Miloš Zemín z místního oddělení police Letňany. [celá zpráva]

Smrtelné pády malých letadel v letech 2008 - 2009
5. dubna 2008 - V Miroslavi na Znojemsku se zřítilo ultralehké letadlo. Po dopadu na zem zachvátily stroj plameny, pilot uhořel. Příčinou nehody byla chyba pilota, který nezvládl manévrování se strojem po výpadku motoru.
22. dubna 2008 - Ultralehké letadlo se zřítilo u Budišova nad Budišovkou na Opavsku. Stroj po nárazu na zem shořel, dva muži na jeho palubě zahynuli.
12. května 2008 - Osmadvacetiletý muž nepřežil pád motorového rogala u obce Topolná na Uherskohradišťsku.
9. června 2008 - Dva lidé zemřeli při nehodě ultralehkého letadla, které se zřítilo u Vokšic na Jičínsku. Příčinou nehody byla chyba pilota.
17. června 2008 - Ultralehké letadlo se zřítilo u Krásna na Sokolovsku. V jeho troskách zahynula dvoučlenná posádka. Pilot stroje měl v krvi 1,26 promile alkoholu.
16. července 2008 - Ultralehké letadlo spadlo na pole u Hradce Králové. V hořících troskách zahynul pilot letadla.
10. srpna 2008 - Nedaleko Svinců u Dolního Třebonína na Českokrumlovsku se zřítilo ultralehké letadlo, v němž zahynuli dva lidé; stroj začal po pádu hořet.
4. října 2008 - Na letišti v Hosíně u Českých Budějovic se zřítil větroň. V jeho troskách zahynul šestašedesátiletý uchazeč o pilotní průkaz, dvaačtyřicetiletý instruktor se těžce zranil.
21. října 2008 - Ultralehké letadlo se zřítilo nedaleko Hlubokých Dvorů na Brněnsku. V jeho troskách zahynuli pilot a další člověk.
10. listopadu 2008 - U Slaného na Kladensku se zřítilo ultralehké letadlo. Jeden muž zahynul.
20. června 2009 - U chrudimského letiště se zřítilo malé sportovní letadlo, jeho pilot na místě zahynul. Z letadla typu Brigadýr L-60 před pádem stačili vyskočit tři parašutisti, kteří si skokem zachránili život. Letadlo po dopadu vzplálo.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám