Hlavní obsah

Maloobchodníci v létě spláčou nad výdělkem, Češi stále šetří

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maloobchodníci si v létě nepřichází na své, podle statistiků se jim tržby v červnu snížily oproti loňsku o 4,9 procenta (jedná se o prodeje včetně motoristického segmentu). Ve čtvrtek to uvedl Český statistický úřad.

Foto: Grace Liant, Reuters

Článek

„Největší podíl na meziročním poklesu měl prodej motorových vozidel a nepotravinářského zboží,“ uvedli statistici. 

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera jsou čtvrteční data velkým zklamáním. Maloobchod si pohoršil již devátý měsíc v řadě.

„Letošní rok bude pro maloobchodníky slabý. Hospodářská recese povede domácnosti k opatrnosti ve výdajích, zejména pokud jde o věci dlouhodobější spotřeby či luxusní zboží,“ dodal analytik. Jedna z mála věcí, za kterou jsou Češi ochotni více utráce, patří léky a potraviny.

Nedařilo se stánkařům

Statistici upozornili, že v červnu se příliš nedařilo stánkařům a obchodníkům na trzích. Jedním z důvodů je kromě šetření také nepříznivé počasí.

Odborníci soudí, že lidé budou mít hluboko do kapes i po zbytek roku. Například analytička Raiffeisenbank Helena Horská soudí, že letošní Vánoce budou velice střídmé.

Reklama

Výběr článků

Načítám