Hlavní obsah

Francie a Německo hlásí obrat: jejich ekonomiky se překvapivě zotavily

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekonomika v Evropě zažívá nečekaný obrat. Německé a francouzské hospodářství se vrátilo opět k růstu. Obě ekonomiky vzrostly ve druhém čtvrtletí o tři desetiny procenta. Informují o tom zahraniční média.

Článek

"Data jsou překvapující. Po čtyřech špatných čtvrtletích se Francie dostala z červených čísel," řekla podle agentury Reuters ministryně hospodářství Christine Lagardeová.

Dařilo se i Německu

Z nejhoršího venku je i největší evropská ekonomika - Německo ve čtvrtek oznámilo, že tamní hospodářství rostlo také o 0,3 procenta. Země se tak dostala z největší recese od konce druhé světové války.

Podle statistiků za růstem HDP je zejména spotřeba tažená soukromým, tak veřejným sektorem.

Zmíněná data jsou však jen mezičtvrtletním srovnáním. Oproti loňsku propad trvá. Od dubna do konce června ve srovnání s loňskem si německá ekonomika pohoršila o 7,1 procenta. Pro letošní rok očekává vláda pokles kolem šesti procent.

Zlepšení v Německu by mohlo pomoci i českému hospodářství. Právě naši západní sousedé jsou totiž největšími obchodními partnery Česka.

Slovensko zpomalilo propad

Meziroční pokles slovenské ekonomiky se ve druhém čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu zpomalil. Hrubý domácí produkt se snížil o 5,3 procenta v porovnání s poklesem o 5,6 procenta v prvním čtvrtletí, uvedl slovenský statistický úřad. Analytici podle ČTK očekávali propad přibližně o šest procent.

Maďarská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 7,6 procenta. Satitistici ve čtvrtek také uvedli, že HDP eurozóny, tedy 16 zemí platících eurem, klesl ve druhém čtvrtletí o desetinu procenta. Ekonomika celé EU pak klesla o tři desetiny procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám