Hlavní obsah

Největší loupež klenotů v dějinách Británie, zmizely šperky za víc než miliardu

– Londýn
Novinky, aš, Daily Telegraph, Guardian

Dva ozbrojení lupiči spáchali minulý týden největší loupež klenotů v dějinách Velké Británie. Z londýnského klenotnictví Mayfair si podle údajů zveřejněných v úterý odnesli šperky a drahé kameny za 40 miliónů liber, tedy asi 1,2 miliardy korun. Dvojice si odnesla šperky, v nichž bylo celkem 1 437 jednotlivých démantů. Výši škody policie dosud tajila.

Foto: Reuters

Jeden z lupičů klenotů je běloch, druhý je černé pleti, jak ukazují záběry z kamer ve vyloupeném klenotnictví.

Článek

Dvojice dobře oděných lupičů se vydávala za movité zákazníky. Podařilo se jim do klenotnictví pronést střelné zbraně, jež vytáhli na prodavače. Pak si začali brát drahé prsteny, náhrdelníky, náušnice, náramky i hodinky.

Pachatelé předčili své kolegy z branže, kteří ukradli z jiného klenotnictví Graff´s v roce 2003 šperky za 23 miliónů liber.  

Policie v úterý zveřejnila obrázky a popis 43 ukradených šperků. Nejcennější jsou náušnice z bílého zlata, které mají tři kroužky s 216 diamanty. Následují je oválný prsten z bílého a žlutého zlata s 179 bílými a žlutými brilianty, náušnice se dvěma kruhy z bílého zlata srdcovitého tvaru se 84 diamanty a náhrdelník z platiny a bílého zlata s 272 žlutými a růžovými diamanty a další jednořadý náhrdelník se 78 diamanty.

Zveřejněn byl i záznam z kamer, ukazující oba zhruba třicetileté muže. Jeden byl běloch a druhý tmavé pleti. Oba měli londýnský přízvuk. Když opouštěli klenotnictví, vypálili dva varovné výstřely. K útěku použili několik předem připravených vozů.

Na útěku lupiči havarovali 

Lupičům se málem akce zvrtla, když jejich modré BMW narazilo na nedaleké ulici do taxíku. Rychle se jim ale podařilo z auta utéci a nasednout do stříbrného mercedesu. Pak přesedli do tmavého velkoprostorového vozu, kterým byl buď Ford Galaxy nebo VW Sharan.

Šéf vyšetřujícího týmu řekl: “Byla to velmi dobře naplánovaná loupež s mnoha vozidly, která lupičům pomohla utéci. Tito muži jsou extrémně nebezpeční. Při úprku na rušné ulici Londýna vypálili nejméně dva výstřely.“

Reklama

Výběr článků

Načítám