Hlavní obsah

Krvavé pondělní ráno v Iráku: přes čtyřicet mrtvých při atentátech

Novinky,
Mosúl/Bagdád
Aktualizováno

Atentáty v Iráku si v pondělí ráno podle posledních zpráv vyžádaly nejméně 47 mrtvých, uvedly agentura AFP a televize Sky News. Zraněných je 230. Počet obětí atentátu u Mosúlu vzrostl z původních 17 na 28. Dalších nejméně sedmnáct osob zahynulo při atentátech v Bagdádu.

Článek

V obou případech atentátníci použili auta naložená výbušninami. Ve vesnici Chazna u Mosúlu explodovaly v pět ráno nálože ve dvou nákladních automobilech. Útok si vyžádal nejméně 28 mrtvých a 138 zraněných. Exploze byla tak silná, že srovnala se zemí skoro čtyřicet domů.

Vesnice leží na okraji Mosúlu, ale stranou hlavních cest. Na silnici vedoucí do ní se neprovádějí žádné kontroly, uvedla CNN. Obývají ji především Kurdové ze malé sekty Šabak.

Počet obětí není zřejmě konečný, protože těla byla převezena do dvou nemocnic a těžká technika teprve začala odklízet trosky domů. 

Atentáty v metropoli

V Bagdádu byly podniknuty dva atentáty. Počet obětí útoku ve čtvrti Amil, kde nevybuchla nálož v autě, jak se původně uvádělo, ale bomba ukrytá v odpadcích, byl snížen na sedm, podle některých agentury však byl ve městě podniknut ještě jeden atentát v Šurtě, který si vyžádal deset mrtvých. Zraněno bylo 81 lidí. Nálože explodovaly kolem 6:30, když šli lidé do práce.

K útokům se zatím nepřihlásila žádná skupina. V minulosti podobné atentáty na obyvatele, zejména šíity, měli často na svědomí sunnitští extremisté včetně bojovníků Al-Kajdy.

Velké atentáty v Iráku po stažení amerických vojáků z měst

  • 25. října - 160 obětí si vyžádal dvojitý pumový útok v Bagdádu u ministerstva  spravedlnosi.
  • 19. srpna - Série explozí před ministerstvy financí a zahraničí v Bagdádu si vyžádaly 99 obětí.
  • 10. srpna - čtyři desítky mrtvých a na 230 raněných si vyžádaly čtyři pumové atentáty u Mosúlu a v Bagdádu.
  • 7. srpna - U Mosúlu exploze u šíitské mešity zabila 37 osob, dalších osm. osob zahynulo při výbuchu v Bagdádu; zraněno bylo přes 300 osob.
  • 31. července - v okolí Bagdádu bylo při několika atentátech zabito 29 osob
  • 21. července - při sérii atentátů v Bagdádu a dalších městech zemřelo 21 osob a 120 jich raněno.
  • 9. července - nejméně 52 lidí zabily a na 100 dalších zranily bomby, které vybuchly v Bagdádu a na severu Iráku.
  • 30. června - exploze nálože v automobilu na rušném tržišti v Kirkúku zabila 26 lidí a zranila 70 dalších bylo zraněno.

Nedaleko Mosúlu na severu země již v pátek exploze bomby u šíitské mešity usmrtila 38 lidí a dalších 95 zranila. Útok na poutníky byl druhý nejkrvavější od konce června, kdy se americké jednotky stáhly z iráckých měst. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám