Hlavní obsah

Útoky v Iráku zabily téměř 40 poutníků

Bagdád
Aktualizováno

Životy nejméně 40 lidí si v pátek vyžádaly bombové útoky na různých místech Iráku. Jejich terčem se stali především šíitší poutníci oslavující jeden ze svátků v posvátném městě Karbalá.

Článek

Nejtragičtější následky měl atentát v Mosúlu, kde u místní šíitské mešity zahynulo 21 lidí a zraněno bylo dalších 72. Sebevražedný atentátník vjel mezi věřící s automobilem plným výbušnin. .

Dalších sedm šíitských poutníků vracejících se ze svatého města Karbalá zabily v pátek dopoledne v Bagdádu bomby nastražené u silnice. První vybuchla dopoledne na kraji bagdádské šíitské čtvrti Sadr. Čtyři poutníky cestující v mikrobusu zabila, dalších osm zranila.

Masakr ve vesnici Rašídajá severně od Mosulu způsobila bomba umístěná v automobilu. Zabila věřící, kteří odcházeli z mešity po pátečních modlitbách.

O něco později explodovaly v jiné části iráckého hlavního města další dvě nálože a připravily o život tři poutníky, kteří se vraceli domů do čtvrti Sadr. Třináct lidí utrpělo zranění.

Do Karbaly se tento týden sjel milión věřících, kteří si připomínají výročí narození imáma, jenž v devátém století zmizel. Šíité věří, že se vrátí a obnoví klid a mír. Vrchol náboženských oslav připadl na čtvrteční večer a páteční ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám