Hlavní obsah

Šéf pákistánského Tálibánu je mrtev

Islámábád
Aktualizováno

Šéf pákistánské odnože radikálního hnutí Tálibán Bajtulláh Mehsúd je mrtev. Potvrdili to tálibové s tím, že jejich velitel zahynul při středečním raketovém útoku USA, který zabil také Mehsúdovu manželku a tchána. Zdroje z pákistánského Tálibánu současně oznámily, že Mehsúdův nástupce již byl vybrán, jeho jméno však neuvedly. Mehsúdovu smrt potvrdilo i pákistánské ministerstvo vnitra, které o ní v noci informovalo jako o možné.

Článek

. "Domníváme se, že byl zabit při raketovém útoku," řekl ministr Rahmán Málik. "Máme určité informace, ale nemáme důkazy, jež by to potvrdily." Oblast Dera Ismaíl Chán, kde dům stál, je mimořádně obtížně přístupná, a ovládají ji radikálové, takže nelze provést testy DNA.

Mehsúda a jeho druhou ženu zabila raketa vypálená z amerického bezpilotního letadla v noci na středu. Zasáhla dům Mehsúdova tchána Maulány Ikramuddína, který také zemřel. Smrt Mehsúdovy manželky a tchána byla potvrzena už ve středu. [celá zpráva]

Raketa byla pravděpodobně vypálena z amerického bezpilotního letounu krátce před jednou hodinou ráno místního času (v úterý 21:00 SELČ). Podle vysokého úředníka v Jižním Vazíristánu byly vypáleny dvě rakety hellfire, které obvykle stroje predator nosí.

Mehsúd byl v Pákistánu veřejným nepřítelem číslo jedna 

Pákistánská armáda koncem jara vyhlásila, že chce Mehsúda dostat živého či mrtvého. Washington vypsal na jeho hlavu odměnu pět miliónů dolarů. Další odměnu vypsal Islámábád.  [celá zpráva]

Mehsúd se stal šéfem pákistánského Tálibánu koncem roku 2007, kdy pod svým vedením sjednotil 13 různých frakcí ze severozápadu země. Jeho bojovníci, jejichž počet se odhaduje na 10 000 až 20 000, stojí za vlnou sebevražedných útoků v Pákistánu, které si vyžádaly stovky obětí. Mehsúd je obviňován i z organizace atentátu, při němž zemřela v prosinci 2007 v Islámábádu bývalá pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová.

Mehsúdaoa smrt bude mít jen malý vliv na dění v Afghánistánu

Smrt Mehsúda je důležitá především pro situaci v Pákistánu, kde posilovali v posledních dvou letech islámští fundamentalisté. Podle CNN ale smrt Mehsúda nebude mít velký vliv na vývoj války v Afghánistánu, i když může vzbouřence oslabit stejně jako al-Kajdu. Pokud by ztratil pákistánský Tálibán pozice na kmenových územích obou Vazíristánů, teroristé z Tálibánu i příslušníci afghánského Tálibánu by přišli o bezpečné přístavy na pákistánské straně společné hranice.

Oslabení pákistánského Tálibánu by současně znamenalo, že by šlo opět dodávat zbraně a vybavení pro koaliční síly ISAF přes Chajbarský průsmyk. V posledním roce byly kolony tak často napadány radikály, že byla občas cesta z bezpečnostních důvodů uzavřena a USA vyjednaly  novou trasu přes Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám