Hlavní obsah

Komunikačnímu programu Skype hrozí konec

Novinky, Luděk Fiala

Komunikační služba Skype, kterou používají milióny lidí po celém světě k telefonování po internetu, možná přestane fungovat. Společnost eBay, která nyní Skype vlastní, je v soudním sporu s jeho zakladateli, firmou Joltid. Ta sice prodala službu Skype, ovšem nikoliv technologii, na které program běží. Pokud eBay spor prohraje, bude muset provoz Skypu ukončit.

Článek

Když eBay v roce 2005 kupoval za 2,6 miliardy dolarů službu Skype od firmy Joltid, nebyl v transakci zahrnut patent ke klíčové síťové technologii, pomocí které uživatelé používající Skype komunikují. Software Global Index, který využívá technologii peer-to-peer, nadále zůstal ve vlastnictví Joltidu, který jej firmě eBay pronajímal.

Joltid, který se marně domáhal zvýšení poplatků za pronájem technologie, nyní tvrdí, že společnost eBay nepřípustně zasáhla do kódu systému Global Index, a snaží se proto u soudu zrušit dohodu o poskytování této technologie. Pokud by Joltid uspěl a nedohodl by se s eBay na jiných podmínkách licencování Global Indexu, Skype by ztratil základ, na kterém je provozován.

Firma eBay oznámila, že pracuje na vytvoření vlastního systému, na němž by bylo možné Skype provozovat, jeho zavádění by ale zřejmě pro uživatele znamenalo nutnost instalace nového programu, není také jasné, zda by fungovaly všechny funkce, na které jsou lidé zvyklí.

Službu Skype v současnosti ve světě používá na 480 miliónů registrovaných uživatelů pro hlasovou a obrazovou komunikaci. Firmě eBay přinesla za poslední kvartál 170 miliónů dolarů na tržbách.

Uzavřený protokol, centrální řízení

Skype používá technologii peer-to-peer známou z výměnných sítí ke spojování telefonních hovorů, textové komunikaci (instant messaging) a také k provozování videohovorů. Klientský program běží kromě operačního systému Windows i na Mac OS X, různých distribucích Linuxu i na Windows Mobile používaném v přenosných zařízeních.

Kritici Skypu vyčítají uzavřený komunikační protokol, což kromě jiného znemožňuje použití alternativních klientských programů. Odborníci také v minulosti upozorňovali na nevýhodu řízení služby z centrálního serveru. Právě tato koncepce zřejmě způsobila, že technický problém na centrále v srpnu 2007 odrovnal celou síť. [celá zpráva]

V ČR jsou tři milióny účtů Skype

Služba levného telefonování po internetu Skype má podle zástupců firmy v České republice kolem tří miliónů uživatelských účtů. Vzhledem k počtu internetových přípojek patří Češi podle firmy k největším uživatelům programu na světě. K internetu má v Česku nyní přístup zhruba 4,8 miliónu lidí. Podobně je na tom třeba Maďarsko, Estonsko či Tchaj-wan.

Součástí Skypu je vedle služby pro volání přes počítač i funkce pro textovou komunikaci přes internet v reálném čase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám