Hlavní obsah

I bez titulu působí Pravčická brána impozantně a láká tisíce turistů

Právo, Jaroslav Švehla

I když se pískovcový unikát a symbol Národního parku České Švýcarsko do finálového kola mezinárodní soutěže o sedm přírodních divů světa nakonec neprobojoval, a titul Div světa tak nezískal, postup Pravčické brány mezi 77 semifinalistů je považován za obrovský úspěch.

Článek

Svědčí o tom i fakt, že českého zástupce pořadatelé soutěže zařadili mezi náhradníky. Neobvyklé mezinárodní klání vyhlásila švýcarská Nadace New7Wonders s cílem zviditelnit nejzajímavější přírodní úkazy na světě.

Předseda správní rady obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Radek Vonka řekl, že ho nepostoupení Pravčické brány do finále soutěže mrzí, ale úspěchem pro něj bylo už semifinále. V posledních týdnech prý počet návštěvníků Pravčické brány rostl, což Vonka připisuje právě jejímu zviditelnění se v soutěži.

Vloni ji navštívilo 180 tisíc turistů

O tom, že Národní přírodní památka Pravčická brána je skutečným fenoménem, svědčí i zástupy turistů, které lemují cesty k tomuto impozantnímu skalnímu útvaru. Jen v loňském roce sem zavítalo 180 tisíc turistů.

Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou přístupových tras. Kratší, ale zato strmější stezka začíná přímo v obci Hřensko. Druhou možností je zhruba šestikilometrová procházka lesem po Gabrielině stezce začínající na Mezní Louce.

Zástupci Českého Švýcarska spolu s kolegy ze Saska se podle něj budou nyní soustředit na snahu dostat celé území Českosaského Švýcarska na seznam přírodních památek UNESCO.

Po vstupu do turistického areálu se lze vydat po několika stezkách se schodišti vytesanými do skalisek. Jedna z upravených vyhlídek se nachází přímo na úpatí Pravčické brány, na další místa k výhledu je třeba vyšlápnout o pár desítek metrů výš, na okolní skály. Odsud lze potom pozorovat jak samotnou Pravčickou bránu, tak se kochat působivými výhledy do dalekého okolí.

Sokolí hnízdo

S Pravčickou bránou sousedí neobvyklá stavba zapuštěná přímo do skály – výletní zámeček Sokolí hnízdo. Objekt byl vybudován roku 1881 v alpském stylu. Rod Clary-Aldringenů jej užíval k ubytovávání svých významných hostů.

Dnes je v přízemí stylová restaurace s původním zdobením dřevěných stěn a stropu, v prvním patře se potom nachází muzeum Národního parku České Švýcarsko.

Rozměry Pravčické brány jsou úctyhodné, monument je také největší přirozenou skalní bránou v Evropě. Rozpětí oblouku, který vznikl erozivními procesy z původně masivního pískovcového bloku, je u dna 26,5 metru, výška otvoru je 16 a šířka 8 metrů.

Skalní most návštěvníci ošoupali

Vrcholová plošina brány ční více než 20 metrů nad jejím dnem. Pískovcová brána se za posledních dvě stě let o pár desítek centimetrů ztenčila. Může za to čilý turistický ruch, který zde probíhá už od 19. století.

Foto: Profimedia.cz

Sokolí hnízdo, výletní záměček postavený v alpském stylu.

Zatímco nyní lze bránu pozorovat jen zdálky, případně si stoupnout pod skalní oblouk, v minulosti byl umožněn přístup i na samotný skalní most, který podrážky návštěvníků lidově řečeno mírně ošoupaly.

„Na začátku 80. let minulého století se podařilo prosadit zákaz vstupu na sklaní oblouk. Odhaduje se, že díky erozi zapříčiněné turismem se skála místy ztenčila cca až o 60 centimetrů,“ řekl Právu mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Podle něj se na příští rok plánuje vydání publikace o tomto symbolu území národního parku. „Je s podivem, že připravovaná kniha o Pravčické bráně je vůbec první publikace, která ji představí ze všech možných pohledů. Od geologického, přes historický, botanický, zoologický až po pohled návštěvníků národního parku,“ dodal Salov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám