Hlavní obsah

Zmatek v americké diplomacii: Obama popřel, že přes Clintona poslal vzkaz KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Bílý dům v úterý popřel informace tiskových agentur, že by bývalý prezident USA Bill Clinton při setkání s vůdcem KLDR Kim Čong-ilem předal poselství od Baracka Obamy. Clinton v KLDR usiluje o propuštění dvou amerických novinářek, které byly v červnu za ilegální vstup do země odsouzeny k 12 letům nucených prací v pracovním táboře.

Foto: Reuters

Snímek z videozáznamu pořízeného během schůzky bývalého amerického prezidenta Billa Clintona se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem

Článek

"Není to pravda," řekl mluvčí Robert Gibbs poté, co z Pchjongjangu přišla zpráva, že Clinton v úterý předal Kim Čong-ilovi Obamův vzkaz.

Gibbs zdůraznil, že jde výlučně o soukromou iniciativu bývalého prezidenta, jehož manželka Hillary nyní zastává post americké ministryně zahraničí. "Nechceme ohrozit úspěch mise bývalého prezidenta," dodal Gibbs s tím, že se zdrží dalšího komentáře.

KLDR přichystala Clintonovi vřelé přivítání

I přes velmi napjaté vztahy mezi oběma zeměmi byl Clinton v Pchjongjangu uvítán vřele, napsala agentura AP.

Podle severokorejského rádia, na které se odvolává agentura AFP, měli Clinton a severokorejský vůdce "širokou výměnu názorů". Agentura Reuters hovoří o otevřené a upřímné diskusi.

Vztahy mezi Washingtonem a Pchjongjangem jsou v posledních měsících kvůli severokorejskému jadernému programu mimořádně napjaté. Někteří analytici tvrdí, že komunistický režim chce zadržované novinářky využít jako nátlakový prostředek na Spojené státy a vymoci si na nich ústupky.

Foto: Reuters

Euna Leeová (vlevo) a Laura Lingová

Novinářky pracující pro televizi bývalého amerického viceprezidenta Ala Gorea Current TV byly v březnu zadrženy na hranicích Severní Koreje a Číny. Americká novinářka korejského původu Euna Leeová a její kolegyně Laura Lingová, Američanka čínského původu, v době svého zadržení připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících. Severní Korea jejich natáčení označila za politicky motivovanou pomlouvačnou kampaň.

Návštěva u "zlobivých dětí"

Ministryně zahraničí USA a Clintonova manželka Hillary Clintonová minulý měsíc rozběsnila severokorejské vůdce tím, že je přirovnala ke vzpurným zlobivým dětem, vymáhajícím si pozornost. A navíc ještě dodala, že si ji nezaslouží.

Podle odborníka na severokorejskou státní ideologii Briana Myerse ale přesně tím je nynější návštěva bývalého amerického prezidenta - odměnou za "špatné chování". "To je přesně to, co oni (severokorejští vůdci) potřebují," míní Myers.

Clintonova návštěva podle něj umožňuje vládě KLDR předvést "poddaným", potýkajícím se se stále větší bídou, že severokorejský jaderný program nutí okolní svět brát jejich zemi vážněji. Clintonova návštěva bude zcela jistě interpretována jako pocta pro USA, míní expert. Potvrdí také Severní Koreji, že její špatné chování bude nadále odměňováno. "Vysílá chybné signály," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám