Hlavní obsah

Rozvlněný dům patří k nejfotografovanějším stavbám v Polsku

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud máte dojem, že v dnešní době vznikají jen minimalistické a strohé budovy, není tomu tak. I v Evropě jsou stavby, které geometrickým tvarům nefandí. Jednou z nich je rozhýbaný dům. Navrhlo jej architektonické studio Szotyńscy a stvořilo tak jednu z nejfotografovanějších staveb v Polsku.

Foto: Profimedia.cz

Tato zajímavá stavba stojí v ulici Bohaterów Monte Cassino 53.

Článek

Dům s užitkovou plochou přes 1 500 metrů čtverečních tak opravdu připomíná oživlé domky z pohádek. Atraktivní křivky podtrhuje střecha z modrozeleného smaltovaného šindele. Jeho rozložení má evokovat dračí hřbet.

Dům vznikl díky literární inspiraci

Architekti byli během navrhování stavby inspirováni pohádkovými ilustracemi Jana Marcina Szancera a kresbami švédského umělce Pera Dahlberga, kterému je vlastní ztvárnění rozpohybovaných domků na kolečkách.

Fasáda domu má jasné, teplé barvy. Ty vyvažují chladný dojem ze skleněných prvků v průčelí domu. Výškově dům odpovídá ostatním domům v ulici, vzhledem ale evokuje vyšší budovu, která se musela skrčit, aby zapadla do koncepce ulice.

Tato nevšední stavba vznikla roku 2003 ve městě Sopot. Nachází se v nákupním centru Rezydent Sopot v pěší promenádě, kde je plno romantických kaváren, restaurací a obchodů. Lidé si sem chodí odpočinout od každodenních starostí a rozveselit se.

V domě ostatně nalezneme příjemnou hospůdku s oddělenou hudební scénou. Horní patro slouží jako galerie a kanceláře.  

Rozpohybovaný dům připomíná nevšední surrealistické dílko vzniklé pod vlivem Disneyho pohádek, které nezapře svůj sklon ke kýčovitosti a předimenzovanosti efektních prvků. Jako lákadlo návštěvníků do obchodního centra ale funguje skvěle.

Ovlivnění Gaudího stavbami je pro studio typické

Návrh stavby se snaží přiblížit dojmům ze staveb slavného secesního architekta Antoniho Gaudího. Inspiraci architekti mohli načerpat třeba z jeho domu Batlló, kde venku i uvnitř převládají vlnité tvary a barevná šupinatá fasáda imituje dračí kůži. Celkový výraz stavby je ale zcela jiný.

Architektonické studio Szotynscy navrhuje sakrální i světské budovy, kanceláře, hotely či sportoviště. Jedním z jeho projektů je například v Gdaňsku a podobnost štítu domu se siluetami Gaudího staveb je zde opět zcela zřejmá.

Pokud se budou architekti i v budoucnu inspirovat jinými architektonickými díly než minimalistickými, bude to jistě přínos. Stejně tak může být motivující i inspirace načerpaná z literatury a výtvarných děl. 

Anketa

Přáli byste si, aby dnešní architektura opustila břehy minimalismu?
Ano, už je to nuda.
51,6 %
Ano, proč ne.
8,8 %
Ne, výstavba minimalistických budov je levnější.
1,5 %
Ne, minimalismus mě baví.
3,1 %
Nemám dojem, že by většina soudobých architektonických děl byla minimalistická.
35 %
Celkem hlasovalo 6841 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám